چگونه خرچنگ رشد می کند؟

خرچنگ یکی از عجیب ترین موجودات دریایی و از رده سخت پوستان است و با میگو هم خانواده می باشد. سه گونه اصلی خرچنگ وجود دارد که عبارتند از:

  • خرچنگ آمریکایی که در سواحل اقیانوس اطلس از لابرادور تا کارولینای شمالی زندگی می کند و بزرگترین عضو این خانواده را تشکیل می دهد.
  • دومین خرچنگ از نظر اندازه، خرچنگ اروپایی است که در سواحل شرقی اقیانوس آرام زندگی می کند.
  • کوچکترین خرچنگ، خرچنگ آفریقایی است که در دماغه امید نیک آفریقا پیدا می شود.

خرچنگ درون پوششی است که از پوسته سخت درست شده است؛ و زمانی که خشمگین و یا تحریک شود، به رنگ قرمز در می آید. پوسته ای که قسمت جلویی بدن را می پوشاند، بسیار سخت و محکم است. بقیه پوسته به هفت قسمت تقسیم می شود که آخرین بخش را دُم تشکیل می دهد. چهار جفت پا دارد که دو جفت آن دارای انبرک های کوچک اند. در جلو پاها، پنجه های بزرگ قرار دارند که بیشتر به عنوان دست استفاده می شوند. یکی از آنها که گرز مانند و بسیار سنگین و نیرومند است، برای شکستن اجسام سفت و سخت به کار می رود و دیگری در حکم دندان است که ظریف تر و باریک تر بوده و دارای تعداد زیادی برآمدگی و فرو رفتگی تیز است و برای گرفتن صید یا دشمن به کار می رود.

خرچنگ معمولاً بوسیله نوک پنجه هایش بر کف دریا راه می رود. زمانی که احساس ترس و یا وحشت کند، با سرعت، خیزهای بلندی (حدود 7.5 متر در هر جهش) به سمت عقب بر می دارد. حرکت سریع آنها به سمت عقب، بوسیله ماهیچه پاهای آنها است که دارای زوائدی بوده و علاوه بر آن، خرچنگ می تواند به سمت جلو و رو به پایین نیز حرکت کند.

خرچنگ ماده در حدود 5,000 تا 100,000 تخم می گذارد، که آنها را حدود 10 ماه با خود حمل می کند. این تخم ها در محلی در زیر دُم چسبیده و به محض اینکه نوزادان سر از تخم بیرون آوردند، مادر آنها را از خود دور می سازد و از این زمان به بعد باید زندگی مستقلی را شروع نمایند.

در تمام مدت زندگی، خرچنگ پوست اندازی می کند. بدین معنی که همراه با رشد جانور، پوست او می ریزد و دارای پوست جدید می شود. در طی سال اول زندگی، 14 تا 17 مرتبه پوست اندازی می کنند، ولی زمانی که بزرگتر شدند، بیش از یکبار در سال پوست اندازی نمی کنند. خرچنگ کوچک برای 6 الی 8 هفته در سطح آب شنا می کند که ممکن است در این مدت به راحتی طعمه حیوانات دیگر شود و چنانچه زنده بماند، به عمق آب رفته و در آنجا برای خود لانه می سازد.

منابع

  1. کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. سال 1391.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا