چگونه زنبور نیش می زند؟

قبل از اینکه به موضوع نیش زنبور بپردازیم، بهتر است بگوییم که همه ی زنبورها نیش نمی زنند. در روی کره زمین، صدها نوع زنبور وجود دارد اما بسیاری از انواع این زنبورها، انسان یا جانورهای دیگر را نیش نمی زنند.

زمانی که از نیش زدن زنبورها صحبت به میان می آید، بیشتر اوقات نیش زنبور عسل در نظر ما مجسم می گردد. در انتهای شکم زنبورها اندامی به نام نیش (Sting) وجود دارد که بعضی از اندام های دیگر زنبور نیز در اطراف آن قرار گرفته اند.

نیش عضو بسیار پیچیده ای است و شاید ندانید که نیش علاوه بر آنچه که از نامش بر می آید، دستگاه تخم ریزی زنبور هم محسوب می گردد. عمل تخم گذاری یکی از وظایف نیش زنبور است.

نیش زنبور (که نوک تیز است) از سه قسمت تشکیل شده است که در داخل هر قسمت یک مجرا وجود دارد و دو کیسه ی زهر نیز به انتهای نیش متصل گشته اند.

دو برجستگی بسیار ریز و انگشت مانند نیز وجود دارد که هر دو در انتهای شکم زنبور قرار گرفته اند. زنبور به کمک این برجستگی ها متوجه می شود که چه وقت شکمش با نقطه ای که قصد دارد آن را نیش بزند تماس پیدا کرده است.

به هنگام نیش زدن، نیش نوک تیز از انتهای شکم زنبور خارج می شود و کیسه های زهری نیز زهر را از مجرای میانی نیش به محل فرو رفتن نیش می فرستند. این زهر علاوه بر اینکه هنگام فرو رفتن نیش دردناک است، بسیار آزاردهنده هم می باشد و می تواند به بعضی از انسان ها آسیب هایی هم وارد بیاورد.

زمانی که زنبور نیش خود را که خاردار هم هست به داخل پوست بدن انسان ها فرو کند، دیگر به آسانی نمی توانیم آن را از محل فرو رفتگی اش بیرون بیاوریم. به همین علت است که در بسیاری از مواقع وقتی زنبور نیشش را زد و فرار کرد، نیشش همراه با اندام هایی که به آن متصل هستند از بدنش جدا می شوند و در نتیجه بعد از مدتی زنبور می میرد.

در صورتی که نیش زنبور در داخل پوست بدن فردی باقی مانده باشد، باید آن را بوسیله ی یک ناخن گیر یا یک چاقوی نوک تیز بیرون بکشید. چنانچه انتهای نیش را فشار بدهید، ممکن است زهری که در غده های زهری باقی مانده است خارج گردد و زهر بیشتری وارد محل نیش زدگی شود.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه زنبور نیش می زند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا