چگونه دوستان ناباب را از فرزندمان دور کنیم؟

اگر فرزند نوجوان داشته باشید، احتمالاً یکی از مهم ترین دغدغه های شما، انتخاب دوستان فرزندتان است. مسلماً دوستان و هم سن و سالان می توانند تاثیر بسیاری روی فرزند شما بگذارند و می خواهید اوضاع را تحت کنترل خود در آورید. ممکن است راجع به برخی دوستان فرزندتان احساس خوبی نداشته باشید و دلتان بخواهد فرزندتان ارتباطش را با آنها قطع کند. چرا که فکر می کنید افراد مناسبی برای دوستی با فرزند شما نیستند. ممکن است دائم به دنبال راهکاری برای این موضوع باشید و از خود بپرسید، نباید بگذارم دیگر همدیگر را ببینند؟ آیا باید با والدین دوستش صحبت کنم؟ باید مسئولان مدرسه را در جریان بگذارم؟ و…

در صورتی که این گونه سوال ها فکر شما را درگیر کرده است، شما می توانید در این مقاله با علت و راهکارهای پیشنهادی آشنا شوید.

دوستان یا خانواده؛ کدام موثرترند؟
تحقیقات بسیاری نشان می دهد رفتارهای اختلال آمیز در بچه ها زمانی زیاد می شود که با نوجوانان دیگر که رفتارهای توام با خطر یا ریسک دارند، ارتباط برقرار می کنند. در این دوران، خانواده همان قدر روی این نوجوان تاثیر دارد که هم سن و سالانش خواهند داشت و بهتر است والدین در انتخاب دوستان توجه بیشتری به بچه ها داشته باشند. مسلماً اگر در زمان درست رفتار درست داشته باشید، می توانید هرچه زودتر از اتفاقات ناگوار پیشگیری کنید. در اینجا به سه دلیل اصلی می پردازیم که نشان می دهد بچه ها در این زمینه تحت تاثیر منفی هم سن و سالان شان قرار می گیرند:

1) اعتماد به نفس پایین
نوجوانانی که احساس ناامنی و تزلزل دارند، خواستار پذیرفته شدن از سوی هم سن و سالان خود هستند. آنها عمیقاً احساس کمبود خویشتن پذیری و هویت دارند و همین مسئله، آنها را نسبت به تاثیرات اجتماعی آسیب پذیرتر می کند. هم سن و سالانی که قدرت اجتماعی و اعتماد به نفس زیادی دارند، برای یک نوجوان، فردی بسیار وسوسه انگیز و اغواگر محسوب می شوند. به عبارت دیگر، نوجوانانی که به خود شک دارند یا اعتماد به نفس ندارند، آنچه را در خود نمی بینند در هم سن و سالان خود می جویند.

2) الگوی مناسب
نوجوانان به روابط مثبت افراد بزرگسال در بیرون از حلقه خانوادگی خود نیاز دارند تا به یک رشد عاطفی سالم دست یابند. زمانی که نوجوان، یک فرد بزرگسال با الگوی رفتاری مثبت در اطراف خود نداشته باشد، به دنبال هم سن و سالانی خواهد بود که برایش نقش رهبر داشته باشند. این مسئله باعث ایجاد عدم تعادل شده و آنها را شدیداً تحت تاثیر دوستانی قرار می دهد که انتخاب می کنند، خصوصاً دوستانی که فاقد یک هویت اخلاقی قوی و عمیق هستند.

3) روابط ضعیف با والدین
نوجوانان بطور طبیعی از زندگی خانوادگی که مدام در آن درگیری و نزاع باشد، می گریزند. هرچه عدم اتحاد و تفرقه در خانواده ای بیشتر باشد، تاثیر هم سن و سالان بر نوجوان بیشتر خواهد بود. نوجوانان خشمگین همواره نسبت به والدین خود، رفتارهای مخرب و منفی از خود نشان می دهند.

اما؛ چه باید کرد؟
اگر نوجوان شما با دوستان ناباب رفت و آمد دارد، باید آن را نوعی عدم تعادل درونی تلقی کرد که نشانه مشکلات عمیق تر است. پیش از آنکه در مسئله انتخاب دوست با فرزندتان وارد بحث شوید، حواس تان به این مسئله باشد که ممکن است سرکشی و طغیان او را تحریک کنید و این کار باعث تشدید این وضعیت شود. هر چند محدود کردن یک رابطه همواره یک گزینه محسوب می شود، با این حال بهتر است ابتدا دو اقدام زیر را مد نظر قرار دهید:

1) فهرستی از وضعیت زندگی فرزندتان تهیه کنید.
چه چیزی را در نظر نگرفته اید؟ آیا فرزندتان در کلاس های مدرسه یا ورزش خاصی شرکت می کند؟ آیا کار خلاقانه ای انجام می دهد؟
به دنبال فعالیت هایی باشید که باعث افزایش اعتماد به نفس فرزندتان می شود. او را در جمع بچه های هم سن و سال قرار دهید که به شکل مثبتی در او انگیزه به وجود آورد یا با افراد بزرگسالی ارتباط داشته باشد که مشوقان خوبی هستند. در اصل به جای حذف یک دوست بد، سعی نمایید تاثیر افراد مثبت را در زندگی فرزندتان بیشتر کنید.

2) برای خودتان یک حامی پیدا کنید.
نگرانی هایتان را با همسر، دوستان یا والدین دوستان نوجوان تان به مشارکت بگذارید. درباره ترس ها و ایده هایتان با هم صحبت کنید. والدینی که به نوعی ناجی دوران بلوغ فرزندشان هستند، می توانند کمک مفیدی به شما کنند. همراه با والدینی باشید که می دانند و درک می کنند که شما چه کاری می خواهید انجام دهید و از طرفی می توانند شما را در مسیر درست هدایت کنند.

رابطه نزدیکی با فرزندتان داشته باشید و وقت بیشتری با هم سپری کنید. بیشتر از حرف زدن، بهتر است شنونده باشید و فعالیت هایی را بیابید که می توانید با هم از آن لذت ببرید. به خاطر داشته باشید که گوش کردن از هر نصیحت ناخواسته یا انتقادی قدرتمندتر است. اکثر نوجوانان به حرف والدین خود در قالب تنبیه یا محدودیت چندان توجهی نمی کنند. به فرزندتان فرصت اشتباه بدهید؛ و درک و حمایت خود را به او نشان دهید.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه دوستان ناباب را از فرزندمان دور کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت parenting به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا