راهنمای خرید اسباب بازی برای کودکان زیر یک سال

کودکان از همان روزهای اول زندگی از بازی خوش شان می آید اما پدر و مادر باید بدانند چه بازی و اسباب بازی برای آنها مناسب است. بسیاری از والدین تصور می کنند تا سال اول زندگی فقط باید به تغذیه و رشد کودک توجه داشته باشند و چندان به خرید اسباب بازی های مناسب برای فرزندان شان توجه نشان نمی دهند اما اسباب بازی ها قدرت تخیل و فکر کودکان را تقویت می کنند و بازی کردن با آنها تمرین بسیار مناسبی برای رشد حس های بینایی، شنوایی، لامسه و حتی چشایی است.

اسباب بازی های ساده ای مثل جغجغه مهارت های حرکتی کودک را تقویت کرده و باعث هماهنگی بین اعضای بدن و مغز می شوند. البته هنگام خرید اسباب بازی باید به سن کودک، توانایی ها و میزان رشد او و همچنین به طراحی خاص عروسک ها توجه کرد. بعضی از اسباب بازی ها برای پرتاب شدن ساخته شده اند، بعضی دیگر را باید هل داد و بعضی دیگر ذهن کودکان را درگیر می کنند.

در این مقاله شما می توانید با اسباب بازی های مناسب برای کودکان زیر یک سال آشنا شوید.

تا 3 ماهگی

خصوصیات این سن چیست؟
در اولین ماه های بعد از تولد، نوزادان یاد می گیرند اشیاء را در دستان خود گرفته و روی زمین بنشینند. نوزادان در این دوره بیشتر به چیزهایی علاقه مندی نشان می دهند که بتوانند آنها را دیده یا صدای شان را بشنوند. در ماه های اول تولد، دید به خوبی تکامل پیدا نکرده و آنها فقط می توانند اشیایی را ببینند که در فاصله 20 تا 35 سانتیمتری چشمان شان قرار دارد. یکی از علاقه مندی های نوزادان خیره شدن به چهره اطرافیان خود است چون می توانند از یک ماهگی صورت ها را تشخیص دهند.

رنگ های روشن و گرم به شدت توجه نوزادان را به خود جلب می کنند زیرا دیدن این نوع رنگ ها برای نوزاد ساده تر است. صداها هم بسیار برای نوزادان جالب بوده و حس کنجکاوی آنها را بر می انگیزند، به همین دلیل نوزادان اشیایی که به آرامی حرکت کرده و صدای ملایمی تولید می کنند را بسیار دوست دارند.

اسباب بازی مناسب این سن چیست؟

  • اسباب بازی هایی که در دست جا می شوند: همانطور که گفتیم نوزادان نزدیک بین هستند، به همین دلیل باید اسباب بازی هایی برای آنها خریداری کرد که بتوانند در دست خود گرفته و از فاصله نزدیک آنها را نگاه کنند. با این کار نوزادان سریع تر گرفتن اشیای مختلف در دست خود را یاد خواهند گرفت.
  • اسباب بازی های صدادار: صدا بهترین روش برای سرگرم کردن نوزادان است، به همین دلیل اسباب بازی هایی که صداهای متنوع و ملایمی دارند، زیبایی زیادی برای آنها خواهند داشت.
  • آئینه های نشکن و مطمئن: با اینکه نوزادان نمی دانند به تصویر خود در آئینه نگاه می کنند اما تماشای آئینه بسیار برای آنها جالب است. حرکت اعضای صورت در آئینه توجه نوزاد را به خود جلب می کند و او را به کنکاش بیشتر وا می دارد.
  • اسباب بازی های لمسی و حسی: عروسک هایی که همراه با فشرده شدن تولید صدا می کنند تا ماه ها نوزادان را مجذوب خود خواهند کرد.

بین 3 تا 6 ماهگی

خصوصیات این سن چیست؟
با وارد شدن به این محدوده سنی، کودکان متوجه می شوند تا چه اندازه می توانند با دستان شان خود را سرگرم کنند. یک کودک بین 3 تا 6 ماه دائماً انگشتان خود را می مکد و سعی می کند با مشت کردن، اشیاء را در دستان خود نگاه دارد. کودک به زودی یاد می گیرد اسباب بازی ها را بین دستان خود جابجا کند و با چرخاندن مچ دستش، از همه زوایا به اشیایی که در دست دارد نگاه کند.

توجه داشته باشید به هیچ عنوان اشیای کوچک و اسباب بازی های ریز را در مقابل نوزاد قرار ندهید. زیرا علاقه او به بردن اشیاء به سمت دهان می تواند به شدت خطرناک باشد.

اسباب بازی های مناسب این سن چیست؟

  • جغجغه سبک: نوزادان در این زمان عاشق تولید صدا هستند. کافی است یک جغجغه به آنها بدهید و لذت تکان دادن مداوم این وسیله را در دستان آنها تماشا کنید.
  • آویزهای اسباب بازی: حتماً شما هم آویزهایی را دیده اید که به آنها اسباب بازی های پلاستیکی، رنگی و قابل انعطاف متصل است؛ این اسباب بازی ها را می توان از هر جایی مانند صندلی کودک، گهواره یا کالسکه آویزان کرد. معمولاً در این آویزها قطعات ریزی بکار رفته که هنگام حرکت تولید صدا کرده و توجه کودک را به خود جلب می کند.
  • حیوانات عروسکی تو پُر: این دوره زمانی است که نوزاد شروع به رابطه با حیوانات و عروسک های پارچه ای و مخملی می کند. نکته مهم در انتخاب این نوع عروسک ها این است که آنها باید نرم و کوچک باشند تا نوزاد بتواند به راحتی آنها را در آغوش بگیرد. سعی کنید این عروسک ها بسیار ساده باشند و روی آنها هیچ دکمه، چشم پلاستیکی یا هر چیز جدا شدنی دیگر قرار نداشته باشد.
  • اسباب بازی های لاستیکی قابل انعطاف و صدادار: منظور ما عروسک های لاستیکی است که هنگام فشرده شدن صدای سوت مانندی از خود خارج می کنند. این گروه از اسباب بازی ها بخصوص هنگام استحمام نوزاد می توانند بسیار به کمک مادر آمده و نظر نوزاد را تا ساعت ها به خود جلب کنند.

بین 6 تا 9 ماهگی

خصوصیات این سن چیست؟
بازی نوزادان در این زمان با تحرک و شدت بیشتری همراه می شود. او قاشق را با تمام قدرتش روی بشقاب ها و کاسه ها می کوبد و از تکان دادن دسته کلید در دستانش خسته نمی شود. اکنون زمانی است که نوزادان می توانند دو اسباب بازی را در دستان خود گرفته و آنها را به هم بکوبند.

البته حرکات نوزاد هم بسیار دقیق تر شده است؛ مغز او با سرعت در حال تکامل است و به سرعت مهارت های جدید را یاد می گیرد. در این زمان نوزادان توانایی به یاد آوردن را هم به خوبی آموخته اند به همین دلیل ممکن است به دنبال اسباب بازی های مورد علاقه خود بگردند که در مقابل چشمان شان قرار ندارند.

در این دوره بیشتر نوزادان شروع به حرکت کردن کرده و خود را به این سمت و آن سمت می کشند.

اسباب بازی های مناسب این سن چیست؟

  • کتاب: از این دوره به بعد خواندن کتاب، هم برای شما و هم برای نوزادتان لذت بخش می شود. خواندن کتاب باعث می شود شما با نوزاد خود ارتباط بهتری برقرار کنید، همچنین قدم موثری در رشد مهارت های زبانی او بر دارید. سعی کنید هنگام کتاب خواندن از صداهای متفاوت استفاده کرده و با حرکات دست و بدن توجه نوزاد را به خود جلب کنید.
  • عروسک: در این سن نوزادان علاقه به اشیای جالب مانند عروسک را از خود نشان می دهند و حتی سعی می کنند با آن رابطه برقرار کنند. در این سن نوزادان حتی ممکن است به پتو، بالش و خرس عروسکی خود عادت کرده و تمایل داشته باشند هنگام خوابیدن این اشیاء در کنار آنها باشد.
  • توپ: توپ ها در هر سنی جالب و سرگرم کننده هستند. یک توپ سبک با اندازه متوسط نوزاد را به حرکت کردن به اطراف ترغیب می کند.
  • وسائل خانه: بله! هر چیز بی خطر در محیط خانه می تواند ساعت ها نوزاد را به خود مشغول کند از فنجان های پلاستیکی گرفته تا قاشق های چوبی، کیف، شانه، تلفن و خلاصه هر چیزی برای نوزاد جالب است.

بین 9 تا 12 ماهگی

خصوصیات این سن چیست؟
همزمان با افزایش قدرت حرکتی نوزاد، علاقه او به اشیای متحرک هم بیشتر می شود. در این زمان ماشین های اسباب بازی و عروسک های متحرک و صدادار، انگیزه حرکت در نوزادان را بطور قابل توجهی افزایش می دهند.

زمانی که نوزاد به 9 یا 10 ماهگی می رسد دیگر نمی توان او را کنترل کرد، زیرا دائماً سعی در حرکت به اطراف دارد، تا 12 ماهگی بسیاری از نوزادان می توانند روی پای خود بایستند و حتی راه بروند.

در این زمان است که کودکان می توانند از اشیای اطراف خود مانند ابزار استفاده کنند برای مثال یک توپ را با یک جسم دیگر به حرکت در بیاورند یا با قاشق غذاهای خود را در بشقاب به هم بزنند.

آنها اکنون به راحتی می توانند درب اشیای مختلف را بر دارند و به داخل آن نگاه کنند و حتی در صورت توان قطعات آن را از هم جدا کنند.

اسباب بازی های مناسب این سن چیست؟

  • اسباب بازی های هل دادنی: اسباب بازی هایی مثل ماشین های دسته دار تمرین مناسبی برای تقویت مهارت راه رفتن در کودکان هستند. سعی کنید اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که وزن سنگینی دارند. به این ترتیب کودک به راحتی می تواند روی آن تکیه کرده و در داخل اتاق پذیرایی خانه حرکت کند.
  • تخته های جورچین: روی این تخته ها قسمت هایی به شکل مربع، مستطیل، دایره و مثلث جدا شده است و قطعات دیگری دقیقاً با همان شکل و اندازه در کنار آن ارائه می شود. کودکان با بازی کردن با این وسیله سعی می کنند متوجه شوند چرا شکل مثلثی داخل جایگاه دایره ای شکل نمی رود. این بازی می تواند اولین تجربه ها برای پرورش خلاقیت کودکان و تقویت توانایی حل مسئله باشد.
  • تلفن اسباب بازی: کودکان به شدت علاقه دارند رفتار والدین خود را تقلید کنند. حتی اگر کودک شما کلمات زیادی برای گفتن بلد نیست اما ارتباط بسیار خوبی با تلفن های اسباب بازی برقرار می کند. نگه داشتن گوشی و فشار دادن دکمه ها به همراه صداهایی که از این تلفن ها خارج می شود تجربه مناسبی برای آشنایی اولیه با وسائل خانه است.
  • وسائل خانه سازی بزرگ: روی هم قرار دادن اشیای مختلف یکی از علاقه مندی های کودکان کم سن و سال به شمار می رود اما دقت کنید اندازه این قطعات اسباب بازی به اندازه کافی بزرگ باشد تا کودک نتواند آنها را وارد دهان خود کند.

توجه داشته باشیم هیچگاه نباید کودکان را با یکدیگر مقایسه کرده و در بازی آنها دخالت کنیم؛ مثلاً نباید توقع داشت دختربچه ما حتماً مثل دختر خاله اش با عروسک بازی کند یا اصلاً نباید با ماشین، بازی کند؛ چون ما این گونه تشخیص می دهیم! روحیه و علاقه بچه ها با هم متفاوت است و هر کودک با توجه به ویژگی ها و علائق خاص خود بازی هایش را انتخاب می کند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «راهنمای خرید اسباب بازی برای کودکان زیر یک سال»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا