اولین درخت جامع حیات نشان می دهد که چقدر با میلیون ها گونه ارتباط دارید
ممکن است برایتان جذاب باشد که مثلاً رابطه فامیلی تان را با گیاه برنج بدانید یا مثلاً بفهمید چقدر با کوآلا خویشاوند هستید. اگر اینطور است، این امکان در سال 2015 با انتشار نخستین درخت حیات با دسترسی عمومی ممکن شد. این درخت جدید 500 گروه فامیلی از گروه مختلف جانداران را به هم گره زده تا یک ابردرخت با 2.3 میلیون گونه ایجاد کند.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، محققان از این اطلاعات جدید برای فهم بهتر حیات روی زمین استفاده می کنند. جیمز روزیندل زیست شناس محاسباتی از امپریال کالج در این باره می گوید: «هر چیزی را که ما در زیست شناسی مطالعه می کنیم، می شود جایی روی درخت حیات چسباند و این بسیار مهم است که محققان سرانجام یک درخت کامل تولید کرده اند.»
ایده رسم ارتباط کامل بین موجودات زنده بر اساس دانسته ها به دهه 50 میلادی باز می گردد، اما سال ها طول کشید تا این ایده قدیمی سرانجام به تولید دسته بندی های دقیق از موجودات زنده منجر شود، اما این دسته بندی ها که در اواخر دهه 90 میلادی شکل گرفتند، به صورت خانواده های جداگانه بودند.
سرانجام اما با یک کار سه ساله توسط 35 متخصص از 11 آزمایشگاه در آمریکا این خانواده ها به هم گره زده شدند. برای این کار متخصصان نزدیک به یکصد هزار ساعت را به بررسی متون علمی درباره درخت های خانوادگی موجودات پرداختند. برای این کار آنها باید مسئله نامگذاری ها را حل می کردند (گاهی یک گونه نام های متفاوتی دارد). داگلاس سولتیس نویسنده همکار این پژوهش و زیست شناس فرگشتی دانشگاه فلوریدا می گوید: «یک پایگاه داده از نام های پذیرفته شده وجود ندارد، بنابراین گروه ما مجبور بود یک بانک داده ایجاد کند.»
بنابراین او و همکارانش انتظار داشتند که گره زدن این درخت های خانوادگی به یکدیگر که گاهی دچار اختلاف هستند، بخش دشوار کار باشد، اما چیزی که بیشتر آنها را از آزار داد، دیجیتالی کردن داده ها بود. از بین 7500 درخت خانوادگی که بین سال های 2000 تا 2012 منتشر شد، تنها شش مورد به صورت دیجیتالی بود. در نهایت این گروه با استفاده از 500 درخت کوچکتر یک نمونه بزرگتر ساختند.
این نمونه نسبتاً کوچک که در Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است، حاصل همه چیزهایی نیست که ما از حیات می دانیم، اما این داده ها روی یک وب سایت با قابلیت گرفتن کامنت و وارد کردن اطلاعات و بروزرسانی قرار داده شده تا بتوان از آن به عنوان یک پایه اولیه برای ساخت درخت نهایی بهره برد.
در همین حال روزیندل و یان وانگ، زیست شناس فرگشتی دانشگاه آکسفورد و موزه تاریخ طبیعی یک ابزار کامپیوتری را ایجاد کرده اند که به مردم کمک می کند درخت را ببینند و وان زوم نامیده می شود. این پروژه مانند گوگل مپ کار می کند و کاربران می توانند با زوم کردن پایین و پایین تر رفته و سرانجام اجزای هر شاخه درخت را ببینند.
منابع
خبر علمی «اولین درخت جامع حیات نشان می دهد که چقدر با میلیون ها گونه ارتباط دارید» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Science، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.