سوال و جواب هایی از تکنولوژی بیت کوین

بلاک چین (Blockchain) یا زنجیره بلوک ها، یکی از مهم ترین بخش های دنیای بیت کوین (Bitcoin) است. به همین دلیل، شناخت آن می تواند به درک بهتر این پدیده، کمک بسیاری کند.

در این مقاله شما می توانید با برخی از سوالات مهم در مورد تکنولوژی مرتبط با بیت کوین آشنا شوید.

آیا بیت کوین و بلاک چین، یک چیز هستند؟
خیر، اما می توان آنها را به راحتی با هم اشتباه گرفت، چون هر دوی آنها در سال 2008 و زمانی که ساتوشی ناکاموتو مقاله معروفش را منتشر کرد، به جهان معرفی شدند. بیت کوین یک نوع بخصوص از ارزهای رمز پایه است. اما چیزی که مردم به عنوان بلاک چین می شناسند، در واقع، یک تکنولوژی است که امکان کار با بیت کوین را فراهم می کند. بلاک چین، نوعی زیرساخت است که می تواند برای هر نوع تراکنشی مورد استفاده قرار گیرد. تکنولوژی بلاک چین می تواند به راحتی بدون بیت کوین به حیات و کاربردهای خود ادامه دهد، اما برعکس آن نمی تواند باشد. به بیت کوین به عنوان نرم افزاری نگاه کنید که بر پایه بلاک چین کار می کند؛ مانند وب سایت هایی که در اینترنت کار می کنند.

راهنمایی: ارز رمز پایه نوعی ارز دیجیتالی است که کنترل و انتقال واحدهای آن بین افراد با استفاده از اصول ریاضیاتی و رمزنگاری انجام می پذیرد تا امنیت تراکنش ها تضمین شود.

چه افرادی از تکنولوژی بلاک چین استفاده می کنند؟
این تنها آزادی خواهان دنیای اقتصاد نیستند که از بلاک چین استفاده می کنند، چون استفاده های این سیستم، محدود به فعالیت های اقتصادی نیست. در ادامه می توانید با فهرست خلاصه ای از برخی استفاده کنندگان از بلاک چین آشنا شوید:

  • موسسات مالی: بانک های بزرگ و جهانی و موسسات سرمایه گذاری در حال تحقیق و گسترش تکنولوژی بلاک چین هستند و گاهی با هم برای پیشرفت این تکنولوژی همکاری می کنند. حتی شرکت های استارت آپی مانند بلوم (Bloom) تمایل دارند تا از بلاک چین ها برای کارهای خود استفاده کنند تا دیگر مانند ماجرای هک اکویفکس (Equifax)، دچار مشکل نشوند.
  • دولت ها: ایالت های دلاور و ایلینوی از دفتر کل های گسترده برای ثبت احوال و آمار هویتی، سود می برند. در ورمونت هم قانونی وجود دارد که اجازه می دهد از این تکنولوژی برای تایید اصالت مدارک قانونی استفاده شود. همین طور در دبی هم بلاک چین های بسیاری برای فعالیت های مدیریتی مانند صدور گواهینامه های مختلف مورد استفاده هستند.
  • کارآفرینان حوزه تکنولوژی: شبکه اتریوم (Ethereum) چیزی شبیه به فروشگاه آنلاین اپ استور برای استارت آپ های بر پایه بلاک چین است. صدها پروژه و کسب و کار روی آن در حال فعالیت و کار هستند. برای مثال، شرکت مشهور وی پاور (WePower) با استفاده از این پلتفرم، محیطی را فراهم کرده است تا ابزارها و تکنولوژی های مربوط به انرژی های تجدید پذیر به سادگی بین کاربران خرید و فروش شود. برنامه جهانی غذا که متعلق به سازمان ملل است، با استفاده از این تکنولوژی بر فعالیت های انجام شده برای پناهندگان سوری نظارت می کنند.
  • روزنامه نگاران: برخی خبرگزاری ها برای مبارزه با جعل اخبار از این تکنولوژی استفاده کرده اند تا خبرها بدون هیچ تغییر و دستکاری عوامل خارجی بتوانند به مخاطبان برسند.

چرا بعضی افراد، از ارزهای رمز پایه به جای پول اصلی استفاده می کنند؟
تصور کنید که در کشور ونزوئلا زندگی می کنید، یعنی جایی که تورمی مهارگسیخته و سرسام آور دارد و ارزش پول رسمی، هر روزه کاهش پیدا می کند، شما برای اینکه از دارایی های خود محافظت کنید، مجبور خواهید بود تا سرمایه خود را به سوی کالاهای امن ببرید. برخی بر این باور هستند که بیت کوین می تواند کالایی امن برای ثابت نگه داشتن ارزش سرمایه باشد. اما چرا باید یک ارز رمز پایه که هیچ پشتوانه رسمی ای ندارد، برای عده ای، مطمئن تر از یک پول رسمی مثل دلار آمریکا یا حتی طلا به عنوان یک کالای امن باشد؟ اولین دلیل، سادگی کار با آن است. هر کس می تواند در اینترنت به راحتی بیت کوین خریداری کند یا بیت کوین های خود را بفروشد.

از آنجا که بیت کوین فرم فیزیکی ندارد، پس نیازی به انبار کردن و نگهداری فیزیکی هم نخواهد داشت. البته این یک واقعیت است که بیت کوین، ارزش ثابت ندارد و قیمت آن به شدت نوسان پیدا کرده است، اما برای افرادی مانند ونزوئلایی ها که انتظار می رود در سال 2018 تورمی بیش از 2300 درصد داشته باشند، همین قدر که ارزش بیت کوین در کل رو به افزایش است، می تواند دلیل کافی برای این کار باشد.

آیا با ظهور بیت کوین، کار پول نقد، تمام است؟
امروزه با محبوب تر شدن بیت کوین، شاید اینطور به نظر برسد که کار پول نقد هم مثل روزنامه های کاغذی، به پایان خود نزدیک شده باشد، با این وجود بسیاری از متخصصان این مسئله را باور ندارند، زیرا هنوز هم تقریباً همه کسب و کارها در جهان از پول های رسمی و معمول استفاده می کنند.

آنها بر این باور هستند که سیستم پولی جهان هنوز بسیار مستحکم است و مردم هم هنوز تمایلی به از هم پاشیدن سیستم کنونی ندارند. مشکل بیت کوین و اتریوم این است که با وجود آنکه آنها به عنوان پول در برخی خرید و فروش ها قابل استفاده هستند، اما بانک های مرکزی آنها را به عنوان پول رسمی و پشتوانه دار قبول نکرده اند.

در کشورهایی مانند کنیا که افراد کمی حساب بانکی واقعی دارند و پول های موبایلی (mobile money) بیشتر مورد استفاده مردم هستند، استفاده از آنها راحت تر از پول واقعی است، اما هنوز معدن کاری آنها، پُر هزینه است و در بخش های زیادی از جهان مثل آفریقا، مقرون به صرفه نیست. همین طور در این منطقه از جهان، هنوز تلفن های هوشمند در دسترس عموم نیست و بسیاری از مردم هم کامپیوترهای شخصی در اختیار ندارند. به همین دلیل است که می توانیم مطمئن باشیم هنوز تا از بین رفتن اسکناس، راه درازی در پیش است.

راهنمایی: استخراج یا معدن کاری فرآیندی است که در طی آن، گره های یک شبکه ارز رمز پایه با هم برای اضافه کردن بلوک های جدید برای تراکنش ها به بلاک چین رقابت می کنند. آنها به عنوان پاداش، واحدهایی از آن ارز رمز پایه را دریافت می کنند. برای معدن کاری باید آخرین نسخه تراکنش های بلاک چین را برای تایید، دانلود کرد. سپس معدن کاران با کمک کامپیوتری که پردازنده ای بسیار قوی دارد، باید از طریق هش کردن (Hashing) به دنبال راهی تصادفی برای حل یک معمای بسیار مشکل ریاضی بگردند. اولین گره ای که راه حل درستی برای مشکل پیدا کند، آن بلوک را مال خود می کند و اصطلاحاً آن را استخراج یا معدن کاری کرده است.

ارزش ارزهای رمز پایه چگونه تعیین می شود؟
بعضی از متخصصان می گویند که ارزهای رمز پایه مانند بیت کوین به دلیل امنیت بالا یا محدودیت تعداد واحدهایشان، ارزشی پیدا کرده اند. این در صورتی است که پول های معمولی می توانند بدون پشتوانه مشخصی به تعداد لازم بوسیله بانک های مرکزی چاپ شوند، ولی برای مثال، بیت کوین به شکلی تعریف شده است که در نهایت تنها 21 میلیون واحد از آن در جهان وجود خواهد داشت. عده دیگری هم بر این باور می باشند که به دلیل سختی و هزینه بر بودن معدن کاری، ارزش این ارزها زیاد خواهد بود. شاید بتوان این دلایلی را برای بیت کوین تا حدی موجه در نظر گرفت، اما ارزهای رمز پایه هم در نهایت، نوعی کالا هستند و ارزش آنها بر اساس عرضه و تقاضا بین فروشندگان و خریداران تعیین خواهد شد.

بلاک چین در آینده چگونه استفاده خواهد شد؟
به صورت کلی، تکنولوژی بلاک چین کاربردهای بالقوه فراوانی دارد که نمونه هایی از آنها به این ترتیب می باشند:

  • اتومبیل های خودران: شما با کمک تکنولوژی بلاک چین به جای آنکه از شرکت های تاکسیرانی اینترنتی مانند اوبر استفاده کنید، می توانید در اتومبیل خودران خود بدون آنکه رانندگی کنید به سفرهای درون و بیرون شهری بروید. ضمناً سیستم قراردادهای هوشمند که بر پایه بلاک چین طراحی شده اند، می توانند دلالان را کنار بزنند و مستقیماً شما را با خدمات مشخصی مانند اتومبیل های خودران متصل کنند.
  • اطلاعات پزشکی قابل دسترسی: این تکنولوژی همانطور که می تواند انتقال بیت کوین بین دو نفر را ممکن کند، به همین ترتیب، قادر است امکان دسترسی مطمئن به اطلاعات و سابقه پزشکی افراد را برای پزشکان و واحدهای درمانی فراهم کند. بیماران به راحتی با این تکنولوژی می توانند نوعی کیف پول سلامتی دریافت کنند و اطلاعات و سابقه پزشکی خود را در آن ذخیره کنند. سپس پزشک در زمان نیاز، می تواند این اطلاعات را بازبینی و بررسی کند و به این ترتیب، تصمیم بهتری برای در پیش گرفتن روند درمانی فرد، اتخاذ کند.
  • ابرکامپیوتر جهانی: تصورش را بکنید که موبایل یا کامپیوتر شما عضوی از یک شبکه عظیم و جهانی نظیر به نظیر باشد و حتی برای عضویت در این شبکه پول دریافت کنید. این اتفاق در پدیده بیت کوین رخ می دهد. اما این تمام ماجرا نیست. شبکه ای از اعضاء که در تمام جهان گسترده شده اند، می توانند یک ابرکامپیوتر جهانی را تشکیل دهند. به این ترتیب، لپ تاپ یا موبایل هوشمند شما زمانی که حتی خواب هستید، می تواند به عنوان عضوی از این شبکه بوسیله دانشمندان اجاره شود تا بخشی از فرآیندهای محاسباتی پیچیده را بر عهده بگیرد. پروژه ای به نام گولم (Golem) هم اکنون در حالی بررسی همین ایده است.

آیا بلاک چین، نوع جدیدی از اینترنت است؟
نه کاملاً، چون خود بلاک چین به بستر اینترنت برای فعالیت و ارتباط گره ها در شبکه نظیر به نظیر خود، نیاز دارد. همینطور باید در نظر داشته باشیم زمانی که مردم عادی در مورد بلاک چین صحبت می کنند، در واقع، منظورشان بلاک چینی است که ناکاموتو برای بیت کوین تعریف کرده بود. این بلاک چین هنوز هم یکی از بزرگترین بلاک چین های جهان است. در نوامبر 2017، بیش از 130 گیگابایت اطلاعات در این بلاک چین ثبت شده بود و با هر تراکنش هم به این حجم اطلاعات اضافه می شود.

راهنمایی: شبکه نظیر به نظیر یا P2P شبکه ای از کامپیوترها است که به صورت غیر متمرکز به هم متصل هستند و هر کدام قابلیت اتصال مستقیم به دیگری را دارند و نیازی به اتصال از طریق یک سرور مرکزی یا واحد مدیریتی را ندارند. همچنین به هر یک از کامپیوترهایی که در یک شبکه نظیر به نظیر قرار دارند و به دیگر کامپیوترها متصل هستنند، یک گره یا Node نامیده می شوند.

آیا بلاک چین ها غیرقانونی هستند؟
آنها در بسیاری از کشورها از سوی مقامات رسمی و بانک های مرکزی به رسمیت شناخته نشده اند. همینطور استفاده قاچاقچیان و تبهکاران از بیت کوین، باعث بدنامی این ارز رمز پایه شده است. البته باید توجه داشت که این پدیده هم مانند هر پدیده یا ابزار اینترنتی دیگری، می تواند برای مقاصد مسالمت آمیز و همینطور شرارت بار مورد استفاده واقع شود.

71 درصد از بیت کوین های جهان در کشور چین استخراج شده اند. هند هم با 4 درصد، در رده بعدی قرار دارد. اگر قصد دارید در منزلی، بیت کوین استخراج کنید، دوباره فکر کنید، زیرا یک گره در مقابل مزارع عظیم استخراج بیت کوین چینی، عملاً هیچ است و احتمال برد برای شما نسبت به معدن کاران حرفه ای، تقریباً چیزی برابر با یک هشت میلیونم خواهد بود. بنابراین می توانید مطمئن باشید که هزینه برق شما برای استخراج یک بیت کوین، به مراتب بیشتر از درآمد شما از این کار خواهد بود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «سوال و جواب هایی از تکنولوژی بیت کوین»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا