رصد فواره در وسط سیاهچاله ها

در ابرسیاهچاله های جهان تندبادی از گازهای گرم و سرد می وزد اما دانشمندانی که این بادها را کشف کرده اند، آنها را فواره می نامند.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، این در حالی است که محققان قبلاً این توده های در حال چرخش را دونات نامگذاری کرده بودند اما تحقیقی که در 30 اکتبر در نشریه آستروفیزیکال ژورنال (Astrophysical Journal) منتشر شده، نشان می دهد مدل دونات اطراف سیاهچاله ها بسیار ساده انگارانه بوده است.

حدود دو دهه قبل، محققان متوجه شدند در سیاهچاله های بزرگ در مرکز کهکشان ها ابرهایی مشکوک از ماده ای وجود دارد که درون سیاهچاله فرو نمی رود بلکه در اطراف آن می چرخد. دانشمندان نمی توانستند این ابرها را بطور واضح رصد کنند اما بالاخره آنها این ابرهای اطراف سیاهچاله را شبیه سازی کردند و تحقیق آن در سال 2002 میلادی منتشر شد. آنها در این تحقیق نتیجه گرفتند ابرهای مذکور شبیه دونات هستند و به سمت مرکز سیاهچاله حرکت می کنند و داغ هستند.

اما اکنون تلسکوپ های بهتری وجود دارند و تصاویر بهتری از ابرها ثبت شده است. این تصاویر نشان می دهند وضعیت بسیار پیچیده تر از چیزی است که تصور می شده است.

تحقیقات جدید نشان داد ابرهای اطراف سیاهچاله بیشتر شبیه فواره هستند و این ماده بطور مستقیم به هوا پرتاب می شود.

محققان با استفاده از تلسکوپ ALMA ابرسیاهچاله در کهکشان Circinus را رصد کردند که 14 میلیون سال نوری با زمین فاصله دارد. آنها طی این فرآیند توانستند ابرهای اطراف سیاهچاله را با دقتی بی سابقه بررسی کنند.

طبق مشاهدات یک جریان مداوم از گاز سرد به سمت سیاهچاله جریان دارد. بخشی از این گاز به شدت گرم می شود و سپس به سمت خارج از سیاهچاله پرتاب می شود. مقداری از گاز به دلیل جاذبه سیاهچاله دوباره به سمت آن بر می گردد و وارد چرخه می شود. مقداری از گاز نیز بطور مستقیم به فضا پرتاب می شود. البته این جریان ها بسیار درهم ریخته تر از فواره است.

منابع

خبر علمی «رصد فواره در وسط سیاهچاله ها» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Astronomy و NAOJ و مجله دانستنیها، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا