نورولیدرشیپ و مقابله با فرسودگی شغلی
فرسودگی شغلی مسری است و می تواند به سرعت کل محل کار شما را آلوده کند. بهتر است سریع آن را تشخیص دهید و گسترش آن را در محیط کاری متوقف کنید.
از اصطلاح فرسودگی شغلی به وفور در کسب و کار استفاده می شود. اما معنی واقعی آن چیست؟ فرسودگی شغلی فقط احساس نگرانی و وحشت از صبح روز شنبه نیست بلکه، یک بیماری حاد ناشی از استرس عاطفی مزمن در محل کار است. محققان و پزشکان، فرسودگی شغلی را حالتی از خستگی، ناکارآمدی، بدبینی و کاهش رضایت شخصی تعریف کرده اند.
تحقیقات انجام شده در سال 2012، رابطه منفی و قدرتمندی را بین فرسودگی شغلی کارمندان و تعهد کاری نشان داد. مغزی که به فرسودگی دچار شده باشد، نمی تواند به راحتی روی کار تمرکز کند یا خودش را از مشکلات جدا نماید. چون مرکز احساسات با مرکز تفکر در مغز در ارتباط است و فرسودگی شغلی، نوآوری، ارزیابی ریسک و قدرت تصمیم گیری را به خطر می اندازد. اما فرسودگی تنها یک فرد را تحت تاثیر قرار نمی دهد، علائم آن مسری است و می تواند به زودی کل محیط کار را آلوده کند.
رهبران کسب و کارها چگونه می توانند از تاثیرات مخرب فرسودگی شغلی بر بهره وری کارکنان جلوگیری کنند؟ بهتر است به دنبال نشانه های فرسودگی شغلی در محیط کار باشید و کارمندان آسیب پذیر را پیش از آنکه تبدیل به کارکنانی ناراضی شوند، شناسایی کنید. در این مقاله شما می توانید با راه های مقابله با فرسودگی شغلی آشنا شوید.
ریشه یابی فرسودگی شغلی
پیش از آغاز نبرد با فرسودگی شغلی، ابتدا باید منبع آن را پیدا کنید. در ادامه به 6 دلیل اصلی فرسودگی شغلی در سازمان ها اشاره می شود:
- حجم کاری زیاد: آیا تعداد نیروهای کار در دپارتمان های سازمان خیلی کم است؟ آیا دائماً به مشکلات مربوط به حجم کاری رسیدگی می کنید؟
- بی عدالتی: آیا تاکنون متوجه نمونه هایی از پارتی بازی یا اختلاف در حجم کار یا دستمزد کارمندان در محل کار شده اید؟
- ارزش های متضاد: آیا مسئولیت یا روش های کاری سازمان در تقابل با ارزش های شخصی کارمندان است؟ آیا کارمندان به کارشان علاقه دارند؟
- عدم وجود استقلال کاری: آیا کارکنان شما استقلال کاری دارند؟ آیا به اداره سازمان خود در آینده تشویق می شوند؟ یا به خاطر عدم پیروی از یک مسیر تعیین شده، مواخذه می شوند؟
- قدردانی نکردن: آیا بطور مداوم کارکنان را با پاداش های کلامی و مالی تشویق می کنید؟
- ضعف فرهنگی: آیا روحیه تیمی کارکنان در سازمان شما بالا است؟
از گسترش فرسودگی شغلی در سازمان جلوگیری کنید، پیش از آنکه شما را به خاک سیاه بنشاند. درست است که تیم کاری گاهی به ناچار مجبور به تحمل استرس است، اما می توانید برای مقابله با مشکلات موجود در محل کار، یک راه حل سالم تر و بهتری بیابید.
راه حل ها برای درمان و مقابله با فرسودگی شغلی کارمندان
افسردگی شغلی هر فرد را بطور جداگانه درمان کنید.
نشانه های فرسودگی شغلی در افراد مختلف، متفاوت است. به همین دلیل ابتدا باید شخصاً کارمند خود را خوب بشناسید تا متوجه تغییرات رفتاری در او بشوید. شاید فکر کنید زیر نظر داشتن حالات عاطفی کارمندان، تجاوز به حریم آنها است، اما زیر نظر داشتن اعضای تیم کاری، هم باعث صرفه جویی در زمان می شود و هم کسی در پایان ناراضی نیست. رفتار تک تک کارمندان را بطور منظم زیر نظر بگیرید و مراقب باشید که هیچگونه علائم هشدار دهنده ای را از قلم نینداخته باشید.
کارمندان را به بروز احساسات تشویق کنید.
احساسات، باعث ایجاد درد همراه با فرسودگی شغلی نمی شوند؛ نحوه ارتباط فرد با احساساتش، باعث ایجاد فرسودگی شغلی می شود. زمانی که شما در برابر بروز احساسات مقاومت می کنید یا با آنها می جنگید، آنها شما را ضعیف و ناتوان می کنند. تشویق کارمندان به تعامل متفاوت با احساسات شان (به جای سرکوب آنها) به کاهش فرسودگی شغلی کمک می کند.
بدین منظور چشمان تان را ببندید و فکرتان را متوجه افکارتان کنید. صرف نظر از اینکه این تفکرات چه هستند، خیلی راحت روی جریان تنفس خود تمرکز کنید و اجازه دهید که افکار برای خودشان پرسه بزنند. اگر احساس کردید که کم کم فکر و خیال، شما را درگیر خودش می کند، خیلی آرام تمرکزتان را دوباره به تنفس معطوف کنید. این تمرین ساده می تواند مدار اضطراب شما را خاموش و مدار خلاقیت را در ذهن شما روشن کند.
انعطاف پذیری، بهترین ابزار دفاعی کارکنان در برابر احساس استرس و فرسودگی شغلی است. وقتی افراد انعطاف پذیر هستند، به جای بی توجهی و اجتناب از رویارویی با چالش های موجود در کار، با آنها مقابله می کنند. ایجاد انعطاف پذیری با مواجهه شدن و بروز احساسات، آغاز می شود.
مراقب پایین آمدن میزان بهره وری کارمندان باشید.
وقتی افراد سازمان به سیاه چاله فرسودگی پرتاب می شوند، بهره وری کاهش می یابد. آنها انگیزه شان را از دست می دهند، ارتباطات خود را محدود می کنند و علاقه کمتری در بخش تجربه مشتریان نشان می دهند.
موضوع فقط نظارت بر غیبت ها و کم کاری های آنها نیست. آنها می توانند در نهایت افسردگی شغلی به سر ببرند و همچنان هم در محل کار حاضر شوند. به این رفتار پرزنتیسم (Presenteeism) یا حضور در کار با وجود بیماری یا کسالت گفته می شود و در نظام آموزش و پرورش به وفور دیده می شود.
حواس تان به حس بدبینی کارمندان باشد.
بدبینی نشانه مزمن فرسودگی است که روحیه افراد را به سرعت پایین می آورد. شکایت، زیر آب زدن و روحیه ستیزه گرا و اهل جنگ و دعوا بودن، فضا و جو محیط کاری شما را تحت تاثیر قرار می دهد. حتی لبخندهای تصنعی و کاهش سلامت جسمانی می تواند از نشانه های فرسودگی شغلی باشد. اگر هر کدام از این علائم بروز پیدا کردند، سریعاً به فکر راه چاره باشید.
در زندگی شخصی کارمندان سرک بکشید.
سازمان، تنها جایی نیست که باید در آن به دنبال نشانه های فرسودگی شغلی باشید. تحقیقات نشان می دهد که استرس های محیط کار ارتباط زیادی با تنش های موجود در خانه دارد.
در ملاقات هایی که با کارمندان دارید، سوالاتی هم درباره خانه و خانواده از آنها بپرسید و جویای وضعیت زندگی شخصی آنها هم باشید تا هم نشان دهید که مشکلات آنها برایتان مهم است و هم راحت تر بتوانید نشانه های فرسودگی شغلی را بیابید. در نهایت تعجب، درخواهید یافت که با پرسیدن یک سوال ساده، آنها چگونه مشکلات خود را روی دایره می ریزند.
یک سیستم پیشگیری از فرسودگی شغلی ایجاد کنید.
سیستمی را ایجاد کنید که فرسودگی شغلی نیروهای کاری را کنترل کند و در صورت ضرورت، وارد عمل شود. اگر فقط یکی دو تا از نشانه های فرسودگی را در فردی مشاهده کردید، می توانید جلسه ای دوستانه با او بگذارید و علتش را جویا شوید. اما اگر علائم بیشتر و حادتری را مشاهده کردید، بهتر است از متخصصان حرفه ای کمک بگیرید.
تکنولوژی هم می تواند به شما در کنترل فرسودگی شغلی و سلامت روانی کارمندان کمک کند. از آنها بپرسید آیا دوست دارند از یک اپلیکیشن یا آزمون مناسب برای بیان فرسودگی شغل خود استفاده کنند. اگر پاسخ آنها منفی بود، از آنها بخواهید امتیاز خود را در فرسودگی شغلی بطور ناشناس برای شما بفرستند.
اگر با بررسی نتیجه متوجه شُدید که سازمان شما دچار مشکل حاد فرسودگی شغلی شده است، وقت آن رسیده که با کارمندان گپ و گفت داشته باشید و به آنها این اطمینان را بدهید که می توانند به شما اعتماد کنند. سعی کنید در طی صحبت با آنها صبور و مهربان باشید و قضاوت نکنید. برای کسی که استرس دارد، هیچ چیزی بدتر از این نیست که بداند سلامت روانی آنها برای دیگران مشکل درست کرده است.
ارزش کار کارمندان را برجسته کنید.
افرادی که شغل خود را بی معنا و بیهوده می انگارند، بیشتر مستعد فرسودگی شغلی هستند. برای کارمندان واضح توضیح دهید که مسئولیت و نقش تک تک آنها در رسیدن سازمان به اهداف، از اهیمت بالایی برخوردار است و با این کار جلوی فرسودگی شغلی را بگیرید.
تلاش جمعی برای بهبود رضایت کارمندان می تواند تاثیر مثبتی روی درآمد سالیانه شرکت شما داشته باشد. محیط های کاری سالم با رضایت شغلی بالای کارمندان بطور قابل توجهی بر بازار سهام تاثیر مثبت می گذارد. می توانید روزهای پیشرفت حرفه ای را برنامه ریزی کنید یا این اختیار را به کارمندان بدهید تا در خانه که محیط بهتر و به دور از تنشی دارد، کار کنند.
این کارمندان شما هستند که با مشکل فرسودگی شغلی دست و پنجه نرم می کنند. اما شما می توانید با توجه به سلامت روان آنها، استرس شان را کم کرده و انعطاف پذیری در کار را به آنها برگردانید. با این کار نه تنها از درآمد کل شرکت خود حمایت می کنید بلکه، یک حلقه بازخوردی مثبتی را ایجاد می کنید که باعث می شود تمامی افراد سازمان بیشتر با هم در ارتباط باشند و یکدیگر را حمایت کنند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «نورولیدرشیپ و مقابله با فرسودگی شغلی»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله سرینی پیلای در مجله توسعه مهندسی، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.