آیا حیوانات هم اندورفین دارند؟

اندورفین ها موادی هستند که در بدن انسان ها و حیوانات باعث کاهش درد می شوند. این مواد در پاسخ به شرایط ناراحت کننده مانند آسیب دیدگی یا هنگام فرار از شکارچی در بدن آزاد می شوند. گذشته از تاثیر ضددرد، اندورفین ها آرامش زا هستند و نوعی خوش بینی ایجاد می کنند.

تمام مهره داران در مغز خود اندورفین آزاد می کنند اما بی مهرگان مانند حشرات و حلزون چنین سیستم عصبی یا هورمون پیشرفته ای ندارند، پس از مواد «حس خوب» مانند اندورفین محروم می باشند.

اندورفین ها همچنین در پاسخ به فعالیت جنسی یا ورزش از غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس هم آزاد می شوند. وقتی انسان ها خود را به فعالیت فیزیکی سنگینی مانند دو ماراتن مشغول می کنند، فشار فیزیکی شَدید سبب آزاد شدن اندورفین در مغز شده و حس خوبی به دونده می دهد.

اندورفین ها در حیوانات چه تاثیری دارند؟

حیوانات از اندورفین های ضددرد و خوشایند به چند طریق بهره مند می شوند:

  • سبب پیوندهای خانوادگی می شوند: به عنوان مثال وقتی میمون ها یکدیگر را تیمار می کنند و شپش ها را از تن هم بر می دارند، در مغز آنها اندورفین آزاد می شود و آنها احساس سلامت و آرامش می کنند. بنابراین تیمار کردن بین اعضای خانواده احساس نزدیکی ایجاد می کند.
  • ترس را کم می کند: وقتی حیوانی در حال شکار شدن است، استرس سبب آزاد شدن اندورفین در بدن او می شود. اندورفین به حیوان زخمی کمک می کند، درد را فراموش کرده و به فرار برای نجات خود ادامه دهد.
  • متابولیسم را کاهش می دهد: به عنوان مثال وقتی خرس ها به خواب زمستانی می روند، خونرسانی به احشای داخلی و مغز آنها کاهش می یابد. اندورفین متابولیسم سلول ها را کاهش داده و نیاز آنها به اکسیژن را کم می کند. به همین دلیل مغز و قلب حیوان آسیبی نمی بیند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا حیوانات هم اندورفین دارند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا