چگونه دانشمندان متوجه کوررنگی جانوران می شوند؟

جانورشناسان برای اینکه کشف کنند آیا حیوانات قادر به دیدن رنگ ها هستند یا خیر، آزمایش های مختلف و بسیاری انجام داده اند. نتیجه ی آزمایش های آنها این است که بر اساس اطلاعاتی که تا به حال در دسترس قرار دارد، بعضی از جانوران قادر به دیدن رنگ ها نیستند.

در مورد مشاهده کردن یا نکردن رنگ ها توسط جانوران، ابتدا سگ را مثال می زنیم. سگ ها چنان برای تربیت شدن آمادگی دارند که حتی با به صدا در آمدن بعضی از نت های موسیقی نیز بزاق دهان شان شروع به ترشح می کند. البته بزاق سگ ها زمانی شروع به ترشح می نماید که همزمان با به صدا در آمدن نت های مزبور، غذایی نیز در برابر چشم سگ ظاهر شود.

دانشمندان بعد از کشف این موضوع، آزمایش دیگری انجام دادند و در آن به جای نت های موسیقی از رنگ های مختلف استفاده کردند. در آزمایش جدید سگ ها قادر نبودند با ظاهر شدن رنگ های مختلف به جای نت های موسیقی به همراه غذا، آنها را از یکدیگر تشخیص بدهند.

نتیجه ای که از این آزمایش بدست آمد، این بود که جانورشناسان متوجه شدند که سگ ها جانورانی کوررنگ می باشند.

آزمایش مشابهی نیز در مورد گربه ها به عمل آمده است. به چندین گربه آموزش داده شد که در پاسخ به شش رنگ مختلف، بیایند و غذا بخورند. ولی گربه ها همیشه رنگ های مربوط به خودشان را با سایه های خاکستری رنگی که نشان داده می شد، اشتباه می گرفتند. جانورشناسان از این آزمایش نیز نتیجه گرفتند که گربه ها هم جانورانی کوررنگ هستند.

امروزه با آزمایش های متعددی که انجام شده است، این نکته مشخص گردیده که بعضی از میمون ها می توانند رنگ ها را تشخیص دهند. به تعدادی میمون یاد دادند که برای غذا خوردن، بروند و درب قفسه هایی را که به رنگ مخصوصی نقاشی شده بود، باز کنند. میمون ها به هیچ وجه دچار اشتباه نشدند و هیچ وقت درب های دیگری را که به رنگ های دیگری بودند و داخل قفسه هایشان نیز غذایی وجود نداشت، باز نکردند.

با وجود این آزمایش ها، هنوز هم جانورشناسان عقیده دارند که مدارک شان برای اثبات کوررنگ بودن بسیاری از جانوران کافی نیست. بسیاری از جانورشناسان و زیست شناسان امیدوارند که با انجام آزمایش های بیشتر، شاید به نتایج تازه ای در این زمینه دست پیدا کنند.

به عنوان مثال، اخیراً آزمایش هایی به عمل آمده و ثابت شد که اسب ها می توانند رنگ های سبز و زرد را از رنگ خاکستری تشخیص دهند. همچنین در آزمایش های دیگری، این نکته مشخص شد که اسب ها قادرند رنگ های سبز و زرد را نیز از یکدیگر تشخیص دهند. علاوه بر این، جانورشناسان با آزمایش های دیگری، اظهار داشته اند که به نظر نمی رسد اسب ها بتوانند رنگ های قرمز یا آبی را به خوبی به عنوان دو رنگ متمایز از یکدیگر تشخیص دهند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه دانشمندان متوجه کوررنگی جانوران می شوند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا