چرا ستاره های دنباله دار ناپدید می شوند؟
ستاره ی دنباله دار نیز مانند هر یک از سیاره ها یا مانند کره ی ماه یکی از اعضای خانواده ی خورشید یعنی منظومه شمسی است. ستاره ی دنباله دار با یک برنامه ی زمان بندی شده ثابت در مسیر یا مدار مخصوصی به دور خورشید می چرخد.
این ستاره های دنباله دار در مدار خود ممکن است تا نیمه راه نزدیک ترین سیاره ها نیز پیش بروند. ستاره ی دنباله داری که در چنین مداری به حرکت در آمده است، شاید پس از چندین هزار سال آن را بطور کامل طی کند. به همین علت است که ما انسان ها تصور می کنیم که ستاره ی دنباله دار مزبور ناپدید گشته است.
ستاره های دنباله دار به شدت زیر نفوذ جاذبه ی گرانشی سیاره ها هستند. تعداد اندکی از ستاره های دنباله دار در نتیجه ی همین جاذبه ی گرانشی از مدارهای ثابت خود بیرون افتاده اند و در مدارهای کوتاه تری قرار گرفته اند.
به عنوان مثال، سیاره ی مشتری چند ستاره ی دنباله دار را به دور خودش گرد آورده است که پیمودن مدارشان به دور خورشید، برای هر کدام شش سال طول می کشد.
ستاره های دنباله داری که به فواصل منظم ظاهر می گردند، ستاره های دنباله دار دوره ای نامیده می شوند.
ولی به راستی آیا هیچ ستاره ی دنباله داری تا ابد ناپدید می شود؟ بله؛ بعضی از دنباله دارها ناپدید می شوند. در سال 1826 میلادی، ستاره شناسی به نام ویلهلم فون بیلا یکی از همین ستاره های دنباله دار گمشده را دید. ستاره ی دنباله دار مزبور چندین بار دیگر هم بازگشت و هر بار عده ای از ستاره شناس ها آن را مشاهده کردند.
آنگاه در سال 1846 میلادی، ستاره ی دنباله دار مزبور به دو قسمت تقسیم شد و به صورت یک جفت ستاره ی دنباله دار در آمد. سرانجام، هر دو قسمت ستاره ی دنباله داری که بیلا مشاهده کرده بود، چنان تکه تکه و خرد شدند که دیدن شان غیر ممکن گردید. گفته می شود این خرده ریزه های ستاره های دنباله دار به صورت رگبار شهابی در اواسط فصل پاییز در آسمان ظاهر می شوند.
سرگذشت ستاره ی دنباله دار بیلا نشان می دهد که ستاره های دنباله دار بالاخره یک روز می میرند. به عبارت دیگر، ستاره های مزبور سرانجام متلاشی می شوند و به صورت گرد و غبار شهابی در مدارهای خود پراکنده می گردند. بعضی از ستاره های دنباله دار نیز بالاخره ناپدید می شوند.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «چرا ستاره های دنباله دار ناپدید می شوند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]