شادی ناخالص ملی چیست؟

شادی ناخالص ملی (Gross National Happiness) که معمولاً به صورت شاخص GNH از آن یاد می شود، مفهوم جدیدی است که از دهه هفتاد قرن بیستم مورد توجه قرار گرفت. مقصود از شادی ناخالص ملی این است که توسعه پایدار باید نگاهی جامع به مقوله پیشرفت داشته باشد و جنبه های غیر اقتصادی رفاه را نیز به اندازه جنبه های اقتصادی آن مورد تاکید قرار دهد. شادی ناخالص ملی چهار رکن دارد که عبارتند از:

  • حاکمیت مناسب
  • توسعه اجتماعی – اقتصادی پایدار
  • حفاظت فرهنگی
  • حفاظت محیطی

این چهار رکن اخیراً به 9 زیرشاخه تقسیم شده اند تا درک بهتری از مفهوم شادی ناخالص ملی بدست آید. 9 زیرشاخه GNH بدین ترتیب هستند: رفاه روانی، بهداشت و درمان، آموزش، زمان مورد استفاده، تنوع و تقویت فرهنگی، حاکمیت مناسب، سر زندگی اجتماعی و استانداردهای زندگی. پس از بررسی 33 شاخص که در این 9 زیرشاخه قرار می گیرند، از طریق روش Alkire-Foster شاخص نهایی شادی ناخالص ملی بدست می آید.

بررسی شادی ناخالص ملی در سال 2010 در کشور بوتان، نتایج جالب توجهی به همراه داشت که برخی از آنها از این قرار هستند:

  • بطور متوسط مردان از زنان خوشحال تر هستند.
  • در مناطق شهری 50 درصد مردم شاد هستند در حالی که این آمار در مناطق روستایی 37 درصد است.
  • مجردها و جوانان جزو شادترین مردم بودند.

مسلماً بررسی شاخص ناخالص ملی می تواند نتایج با ارزشی برای سیاستگذاران یک کشور به همراه داشته باشد. اطلاع از این شاخص به تصمیم گیرندگان اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی این امکان را می دهد که با قانونگذاری های دقیق تر، سطح رفاه غیر اقتصادی مردم کشور خود را ارتقاء دهند و مردم شادتری داشته باشند.

هندی ها بر این عقیده هستند که وقتی شادی را با دیگران تقسیم کنیم، شادی بیشتری به وجود خواهد آمد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «شادی ناخالص ملی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا