رتینوپاتی دیابتی چیست؟

اگر به دیابت نوع 1 یا 2 مبتلا هستید، احتمال دارد به رتینوپاتی دیابت دچار شوید؛ این بیماری چشم های شما را تحت تاثیر قرار می دهد. در بیماران دیابتی، بدن توانایی استفاده و ذخیره صحیح قند را ندارد. این قند اضافی به قسمت های مختلف بدن از جمله رگ های خونی چشم ها آسیب وارد می کند. رتینوپاتی دیابتی در نتیجه آسیب ها به عروق خونی چشم ها ایجاد می شود.

احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله این عوامل عبارتند از:

  • نوع دیابت
  • مدت زمان ابتلا به دیابت
  • تغییرات سطح قند خون
  • میزان کنترل قند خون

بسیاری از افراد تا مدت ها از وقوع مشکل رتینوپاتی دیابتی با خبر نمی شوند. آشنایی با علائم این بیماری و روش های پیشگیری از بروز آن می تواند برای بیماران دیابتی بسیار کمک کننده باشد. در این مقاله شما می توانید با رتینوپاتی دیابتی آشنا شوید.

علائم رتینوپاتی

علائم رتینوپاتی عبارتند از:

  • از دست دادن بینایی قسمت مرکزی میدان دید هنگام مطالعه یا رانندگی
  • ناتوانی در دیدن رنگ ها
  • تاری دید
  • دیدن حفره ها یا نقطه های سیاه در میدان دید

اگر هر یک از موارد بالا برای شما پیش آمد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

شبکیه، صفحه ای در انتهای چشم ها است که سلول های آن، نور را دریافت کرده و تصاویر را ایجاد می کنند. عدم درمان رتینوپاتی دیابتی باعث می شود شبکیه چشم تخریب شود.

بالا بودن قند خون برای مدت طولانی، منجر به آسیب و انسداد مویرگ های چشم می شود. وقتی خون و مواد غذایی به مقدار کافی به شبکیه نرسد، این بافت آسیب می بیند. بنابراین رگ های خونی جدیدی در چشم ها ایجاد و جایگزین می شود. اما در بیماران دیابتی رگ های جدید به درستی تشکیل نمی شوند و خون و مایعات از این رگ های ضعیف به درون شبکیه چشم نشت می کنند.

این مسئله باعث التهاب و ورم شبکیه شده که در نتیجه آن دید فرد تار می گردد. معمولاً این نوع رتینوپاتی هر دو چشم فرد را درگیر می کند. هرچه زمان بیشتری از ابتلا به دیابت فرد گذشته باشد، احتمال رتینوپاتی دیابتی بیشتر می شود. در صورتی که رتینوپاتی دیابتی درمان نشود، منجر به کوری فرد خواهد شد.

تشخیص بیماری

چشم پزشک با معاینه چشم، رتینوپاتی دیابتی را تشخیص می دهد. معمولاً پزشک با ریختن قطره در چشم، مردمک چشم را بازتر می کند تا به تغییرات رگ های خونی یا ایجاد رگ های خونی جدید پی ببرد. او همچنین ورم شبکیه و جداشدگی آن را بررسی می کند.

درمان

ممکن است پزشک انجام لیزر فتوکواگولاسیون را توصیه کند تا با انجام آن، از روند رشد رگ های خونی یا تراوش خون و مایعات به داخل شبکیه چشم جلوگیری شود. این روش درمانی درد ندارد، اما ممکن است به تشخیص رنگ ها و دید در شب تا حدودی آسیب بزند.

اگر رگ های خونی درون شبکیه و زجاجیه چشم تراوشاتی داشته باشند، ممکن است نیاز باشد بیمار تحت ویترکتومی قرار بگیرد. طی این روش درمانی، خون اضافی تراوش شده از چشم خارج می شود و باعث می شود بیمار بتواند بهتر ببیند.

چشم پزشک تعیین می کند کدام روش درمانی برای بیمار مناسب است. این روش های درمانی توسط چشم پزشک در مطب یا بیمارستان انجام می شود.

پیشگیری

بهترین راه پیشگیری، کنترل دقیق قند و فشار خون می باشد. به این ترتیب روند پیشروی رتینوپاتی دیابتی کندتر شده و حتی می توان از بروز آن پیشگیری کرد.

اگر به دیابت مبتلا هستید، حداقل سالی یکبار به چشم پزشک مراجعه کنید. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «رتینوپاتی دیابتی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت WebMD ترجمه مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا