حداقل شرایط برای تعریف یک گونه جدید چیست؟

مفهوم گونه به عنوان راهی برای دسته بندی کردن گیاهان و حیوانات بر پایه یافتن ویژگی هایی استوار است که تمام اعضای آن گونه با هم اشتراک دارند و منحصر به خود آنها است. این روش برای بسیاری از ارگانیسم ها به خوبی پاسخ می دهد اما همچنان که زیست شناسان به دنبال روش طبقه بندی کامل تر هستند، گونه ها مدام با یکدیگر ادغام شده یا به دو گونه تقسیم می شود.

در حال حاضر دست کم 26 راه متفاوت برای تعریف مفهوم گونه وجود دارد. بعضی از این راه ها، شباهت های فیزیکی یا ژنتیک را ملاک قرار می دهند اما ملاک تعریف در روش های دیگر این است که آیا جمعیت های مختلف این گونه با هم تولید مثل می کنند؟ یا آیا اگر بوسیله یک مانع جغرافیایی مثل اقیانوس یا رشته کوه از هم جدا نشده بودند، می توانستند با هم تولید مثل کنند یا خیر؟

تعاریف یک گونه روی تاریخ تکاملی ارگانیسم تمرکز می کنند و گونه ها را بر مبنای این تقسیم می کنند که چقدر از جدیدترین جد مشترک شان زمان می گذرد.

حتی اگر زیست شناسان روی یک تعریف مشخص از گونه توافق کنند، شناسایی نقطه ای که در آن یک گونه جدید خلق شده است، همچنان دشوار خواهد بود. از نظر تئوری حداقل تفاوت می تواند جهش در یک ژن باشد که در درخت تکاملی شاخه ای ایجاد می کند و در آن یک گونه به دو گونه تقسیم می شود. با وجود این باز هم تا زمانی که ژن جدید باعث تغییر فیزیکی یا رفتاری در جاندار نشود، زیست شناسان قادر نخواهند بود جهش را کشف و گونه جدید را تعریف کنند.

نزدیکترین اتفاق به خلق یک گونه جدید، در سال 2016 افتاد، زمانی که پژوهشگران مرکز پژوهشی جانلیا در ویرجینیا بطور مصنوعی ژنوم یک گونه از مگس میوه دروزوفیلا را تغییر دادند. این تغییر در یک ژن واحد، فرکانس صدایی را که مگس نر برای جذب جفت ماده ایجاد می کند، تغییر داد. حشراتی که ژن جدید را داشتند، هنوز هم قادر بودند با انواع وحشی مگس میوه دروزوفیلا جفت گیری کنند بنابراین نمی توان آنها را بر اساس تعریف های زیست شناسی، یک گونه جدید تلقی کرد اما این مگس ها ترجیح می دادند با مگس هایی که ژن آنها هم تغییر یافته بود، جفت گیری کنند. بنابراین می توان اینطور حدس زد که چنانچه این جهش ژنتیکی در دنیای واقعی حیات وحش رخ داده بود، امکان داشت بتواند به خلق یک گونه جدید منجر شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «حداقل شرایط برای تعریف یک گونه جدید چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا