طرح دعوا حقوقی برای تخلیه مستاجر
دعاوی بین موجر و مستاجر یکی از دعواهای شایع می باشد. مواردی مانند تخلیه مستاجر از ملک، پس گرفتن مبلغ ودیعه اجاره (رهن) از صاحب ملک، گرفتن اجاره های عقب افتاده، الزام صاحب ملک به انجام تعمیرات و اخذ خسارت از مستاجر در مقابل صدمات و لطمه هایی که به ملک مورد اجاره وارد کرده است، بخشی از دعاوی شایع بین موجر و مستاجر می باشد که پای آنها را به دادگاه ها باز می کند.
بر اساس قوانین، یکی از تعهدات مستاجر این است که با پایان قرارداد اجاره، در صورتی که نتواند با مالک برای تمدید قرارداد به توافق برسد، فوری مورد اجاره را تخلیه و تسلیم موجر کند. البته موجر یا همان مالک هم در پایان مدت قرارداد باید ودیعه یا همان مبلغی را که در اصطلاح عرفی به آن رهن یا پول پیش گفته می شود، حاضر و تسلیم مستاجر کند تا مستاجر بتواند با اجاره مکان جدید، به موقع ملک را تحویل مالک دهد. تخلف هر کدام از موجر یا مستاجر از این تکالیف موجب مسئولیت برای آنها خواهد بود.
در ادامه شما می توانید با طرح دعوا برای تخلیه اماکن مسکونی و تجاری آشنا شوید.
تخلیه اماکن مسکونی
روابط حقوقی بین مالک و مستاجر بر اساس قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 تعیین می شود که بر اساس آن، در صورتی که قرارداد اجاره در دو نسخه و با امضای دو نفر شاهد تنظیم شده باشد، در این صورت، نیازی به طرح دعوا برای تخلیه عین مستاجره وجود ندارد و به سهولت می توان از شورای حل اختلاف محل، درخواست صدور دستور تخلیه را مطرح کرد.
در خصوص اینکه اجاره نامه به صورت دستی بین طرفین امضاء شده یا در بنگاه های مشاوران املاک تنظیم شده باشد، تفاوتی وجود ندارد اما اجاره نامه حتماً باید در دو نسخه و با امضای دو شاهد تنظیم گردد.
در این موارد، با پایان مدت قرارداد، مالک می تواند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل، یک درخواست تخلیه عین مستاجره تکمیل و به شورا تقدیم کند. البته مالک باید مبلغی را که در قرارداد به عنوان مبلغ ودیعه یا همان رهن تعیین شده است به صندوق دادگستری تودیع کند تا پس از تخلیه مستاجر، با دستور شورای حل اختلاف به مستاجر پرداخت شود. پس از واریز مبلغ به صندوق دادگستری و ارائه دادخواست، شورای حل اختلاف با بررسی قرارداد و احراز پایان مدت قرارداد، به صورت فوری دستور تخلیه ملک را صادر می کند و چنانچه مستاجر ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ دستور، از تخلیه ملک امتناع کند، از طریق ماموران کلانتری محل، دستور تخلیه اجرا می شود.
اگر قرارداد اجاره فاقد امضای دو شاهد باشد یا مطابق با قانون تکمیل نشده باشد، در این صورت مالک برای تخلیه مستاجر باید به دادگاه عمومی حقوقی مراجعه کند و دادخواست تخلیه ید را به دادگاه ارائه کند که در این صورت، رسیدگی به دعوا مستلزم تعیین وقت دادرسی، پرداخت هزینه دادرسی و سایر مراحل قضایی است که بسیار زمانبر خواهد بود.
این نکته قابل ذکر است که اگر اجاره نامه به صورت سند رسمی و در یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد، با پایان مدت قرارداد، مالک می تواند بدون مراجعه به دادگاه یا شورای حل اختلاف، از دایره اجرای ثبت، تخلیه مستاجر را درخواست کند که فوری درخواست وی، اجرا خواهد شد.
تخلیه اماکن تجاری
روابط بین موجر و مستاجر در اماکن تجاری بر خلاف اماکن مسکونی دارای پیچیدگی هایی است که رسیدگی به آن وقت و دقت بیشتری را می طلبد؛ برای همین، رسیدگی به دعوای تخلیه ید از اماکن تجاری حتماً باید در دادگاه عمومی حقوقی و با انجام تشریفات لازم مانند تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی صورت بگیرد. در اماکن تجاری، بین اینکه قرارداد اجاره قبل از سال 76 بسته شده باشد (مشمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 باشد) یا بعد از سال 76 منعقد شده باشد (مشمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376)، تفاوت وجود دارد. برای همین دادگاه با تعیین وقت رسیدگی از موجر و مستاجر ملک تجاری دعوت می کند تا در جلسه دادرسی حضور پیدا کنند.
در جلسه رسیدگی، دادگاه به وضعیت ملک، حق سرقفلی مستاجر، حق کسب و پیشه و حقوق مکتسبه مستاجر در ملک توجه کرده و سپس در صورت احراز شرایط قانونی، حکم تخلیه ملک را صادر می کند.
چنانچه مستاجر در جلسات دادرسی حاضر نشود، دادگاه به صورت غیابی به موضوع رسیدگی کرده و حکم لازم را صادر می کند البته اگر حکم حضوری باشد، مستاجر ظرف مدت 20 روز حق تجدید نظرخواهی از حکم را دارد و اگر حکم غیابی صادر شده باشد، مستاجر ظرف مدت 20 روز می تواند تقاضای واخواهی را از دادگاه مطرح کند.
پس از قطعی شدن حکم دادگاه در خصوص تخلیه مستاجر، حکم به مستاجر ابلاغ می شود تا ظرف 10 روز ملک را تخلیه و تحویل مالک دهد و اگر از تخلیه ملک در مدت مقرر خودداری کند، در این صورت حکم توسط ماموران قضایی یا ماموران انتظامی (کلانتری محل) اجرا شده و محل تخلیه خواهد شد.
آگاهانه معامله کنید.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله آموزشی «طرح دعوا حقوقی برای تخلیه مستاجر»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا گزارش شاهرخ صالحی کرهرودی در روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]