با نوزاد چه بازی هایی انجام دهیم؟
دنیای کودک در بازی خلاصه می شود. کودک از زمانی که خودش و جهان را می شناسد به بازی می پردازد و بازی برای او ابزار زندگی می شود. بازی یکی از کارهای مهمی است که از طریق آن فرزندتان مراحل رشدش را سالم می گذراند. این بازی ها به او ابزاری ارائه می دهند که بتواند جهش شناختی بیابد. هنگامی که کودک به کاوش در جهان اطرافش می پردازد می فهمد که هر چیزی چه عملکردی دارد و این پایه و اساس رشد زبان و درک ریاضیات و علوم است. او یاد می گیرد که چه مقدار فشار برای جابجا کردن چیزی لازم است و می فهمد که موقعیت خودش نسبت به هر چیزی چیست.
در این مقاله شما می توانید با بازی ها و تمرین هایی آشنا شوید که به کودک در رشد بهتر کمک می کنند.
گرفتن اسباب بازی
در حالی که کودک تان را به پشت خوابانده اید، اسباب بازی های مختلف را در اشکال مختلف جلوی چشم او و ناحیه دیدش قرار دهید تا ببینید آن را می گیرد و به سمت دهانش می برد یا نه. در ابتدا احتمالاً فقط به آن ضربه می زند. اسباب بازی را بالا و پایین و چپ و راست ببرید. سعی کنید اشکال مختلف را به او بدهید تا یاد بگیرد هر کدام را چطور باید در دست بگیرد. این شاید به نظر پیش پا افتاده بیاید اما برای نوزاد یک دستاورد مهم است.
حرکت بازی
از حدود سه ماهگی نوزاد را به پشت بخوابانید و مچ پاهایش را در دست بگیرید و زانوانش را خم کنید و سپس پاهایش را به سمت خودتان بکشید تا انعطاف پذیری اش را افزایش داده و بتواند پاهایش را در فضا تشخیص دهد. اینکار را می توانید با خواندن شعر و آواز، سرگرم کننده تر کنید. همچنان که نوزاد قوی تر می شود خودش پاهایش را به بیرون فشار می دهد.
توپ بازی
تا شش ماهگی اگر موارد ایمنی را رعایت کنید کودک می تواند روی یک توپ بنشیند. توپ را به آرامی حرکت دهید او به زمان نیاز دارد تا بتواند تشخیص دهد چه اتفاقی با تغییر وزنش ایجاد می شود. اینکار باعث تقویت عضلات و توانایی ایجاد تعامل می شود. هرچه کودک بزرگتر و قوی تر می شود، می تواند حرکت توپ را سریع تر کند.
خلاق باشید.
در زمانی که کودک می تواند کاملاً بنشیند به او اشیایی با وزن و شکل متفاوت بدهید تا بتواند یاد بگیرد با کمک عضلاتش آنها را بگیرد. اینکار در ادامه تلاشی است که کودک برای گرفتن اسباب بازی ها می کند. به این ترتیب مهارت هایی مانند جابجا کردن شئی از دستی به دست دیگر و یادگیری کلمات نیز می تواند به آن اضافه شود.
لگو بازی کنید.
نوزادانی که می توانند با لگو بازی کنند می توانند توانایی های خاصی در پیشرفت زبان نیز داشته باشند. وقتی کودک در حال لگو بازی است به اندازه کافی با دیگران مکالمه می کند تا به مرتب سازی و انباشته کردن لگوها برسد.
بازی رو به جلو انجام دهید.
کودک را تشویق کنید در زمان بازی به شکم بخزد. برخی کودکان چهار دست و پا راه می روند و شکم شان با زمین ارتباطی ندارد. در حالی که این روش به استحکام استخوانی لگن کمک می کند. وقتی کودک با کمک وسائل شروع به ایستادن کرد با قرار دادن اشیاء در جهات مختلف او را ترغیب به راه رفتن و در عین حال تشخیص جهت های مختلف کنید.
تغییر ارتفاع و ایجاد مانع
می توانید اسباب بازی ها را روی مبل یا جاهای دیگر قرار دهید تا او تشویق شود خود را به بالا بکشد و اسباب بازی را بیابد. اینکار به کودک کمک می کند از نظر قدی نیز تقویت شود. سعی کنید مسیر بازی کودک را با قرار دادن کوسن مسدود کنید. در ابتدا ممکن است او در اطراف کوسن بچرخد اما بالاخره راهی برای عبور از آن پیدا می کند.
اهمیت هل دادن
وقتی که کودک یاد می گیرد بایستد، می توانید از اسباب بازی های چرخی استفاده کنید تا او با هل دادن آنها بتواند بطور مستقل و بدون کمک دیگران راه برود.
متوجه تاخیرات باشید.
طیف گسترده ای از حالت های عادی رشد کودک وجود دارد. زمانی که کودک یک مهارت را یاد نگرفته به راحتی می توان فهمید که درباره آن مهارت تمرین لازم انجام نشده است اما تاخیر رشد بیشتر در مورد کودکان مبتلا به اوتیسم نگران کننده است. بطورکلی کودک در سنین مختلف مهارت های زیر را می آموزد:
- 4 تا 6 ماه از شکم به پشت می غلتد.
- 5 تا 6 ماه از پشت به شکم می غلتد.
- 6 تا 7 ماه بدون کمک می نشیند.
- تا 8 ماه با فشار روی دست و زانو می نشیند.
- تا 9 ماه چهار دست و پا روی زمین می خزد.
- 10 تا 12 ماه با کمک وسائل می ایستد.
- 12 تا 15 ماه، راه می رود.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «با نوزاد چه بازی هایی انجام دهیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله حامد هاشمی در مجله همشهری تندرستی، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.