چگونه در جلسه آزمون (بخصوص کنکور) به سوال های چهار گزینه ای پاسخ دهیم؟

بسیاری از داوطلبان در جلسه آزمون، اگر با چند سوال دشوار مواجه شوند ناگهان دستپاچه می شوند و نظم ذهنی خود را از دست می دهند و فکر می کنند کنکور را از دست داده اند. این گونه داوطلبان فکر می کنند دیگران به همه سوالات پاسخ می دهند و فقط آنها هستند که نمی توانند به سوال ها جواب دهند. بطورکلی اگر سوال های آزمونی دشوار باشد دانش آموزان قوی تر بیشتر آسیب می بینند، چرا که می خواهند به تمام یا اکثر سوال ها پاسخ صحیح بدهند. اما بد نیست بدانید افرادی که در بهترین و دشوارترین رشته های دانشگاهی قبول شده اند، در برخی درس ها نمره ای کمتر از 40 درصد بدست آورده اند.

اگر دانش آموز خوبی هستید و چند درس را خیلی خوب خوانده اید، مبادا فکر کنید در کنکور باید به همه سوال ها پاسخ دهید. اگر دیدید که نمی توانید به چند سوال متوالی پاسخ دهید، خود را نبازید، مطمئن باشید که دیگران هم وضع شما را دارند. اعتماد به نفس داشته باشید حتی بد نیست در اینجا کمی هم از خودراضی باشید و بگویید: «وقتی که این سوال ها برای من دشوار است، وای به حال دیگران!»

داشتن روحیه، در هر مسابقه ای سرنوشت ساز است از جمله در این مسابقه علمی که کنکور نام دارد. به هر حال توصیه می کنیم در جلسه کنکور به روشی که در زیر می گوییم به سوال ها پاسخ دهید. در این مقاله شما می توانید با مهم ترین موارد شرکت در آزمون های تستی مانند کنکور، آیلتس، تافل و… آشنا شوید.

باید بر اعصاب خود تسلط داشته باشید و درست مانند یک شطرنج باز ماهر یا یک فرمانده نظامی در سخت ترین شرایط تصمیم بگیرید که چه کار کنید و بهترین کار در هر لحظه کدام است؟ در هر لحظه باید تشخیص دهید که کدام سوال را باید رها کرد و به کدام سوال جواب داد و چگونه زمان را تنظیم نمود. روشی را که در زیر می گوییم بارها و بارها در منزل و در کنکورهای آزمایشی تمرین کنید تا بتوانید در جلسه کنکور هم آن را اجرا نمایید.

1) سوال ها را به ترتیبی که در دفترچه سوال می بینید، پاسخ دهید.

اگر در یک درس تسلط بیشتری دارید، با این حال ترتیب جواب دادن به سوال ها را تغییر ندهید. نظم و ترتیب سوال ها در دفترچه آزمون، کاری سنجیده و فکر شده است و درس ها را بطور تصادفی پشت سر هم مطرح نمی کنند، حتماً صلاح دانش آموزان و داوطلبان در نظر گرفته می شود. پس بهتر است شما هم به همان ترتیبی که سوال ها در دفترچه مطرح شده است به آنها پاسخ دهید.

طی سال های گذشته در کنکور سراسری ابتدا سوال های عمومی مطرح شده است که داوطلبان آرامش و اعتماد به نفس خود را بازیابند، سپس سوال های تخصصی مطرح می شود. به عنوان مثال در میان دروس تخصصی رشته تجربی، اولین درس، ریاضی است تا شما در زمانی که آمادگی ذهن تان بیشتر است به سوال ها پاسخ دهید. پس از آن سوال های زیست شناسی مطرح می شود که ضریب و اهمیت بیشتری دارد و نوع درس کاملاً متفاوت از ریاضی است و سبب نوعی استراحت فکری برای شما می شود و پس از آن نوع درس تغییر می کند و شما به سوال های فیزیک پاسخ می دهید و در پایان به شیمی.

در رشته های ریاضی و فیزیک، انسانی و رشته های هنرستانی، کنکورهای ارشد و دکترا هم ترتیب چاپ سوال ها در دفترچه متناسب با آمادگی ذهنی داوطلبان است. بنابراین ترتیب دروس مختلف بر مبنای کارشناسی دقیق صورت گرفته است و شما نباید به علت عدم تسلط در یک درس و تسلط بیشتر در درس دیگر ترتیب پاسخگویی به سوال ها را تغییر دهید.

2) تمام سوال های دفترچه را حداقل یکبار مطالعه نمایید.

افرادی که یک درس را بطور کامل کنار می گذارند، خواه به این دلیل که آن درس ضریب کمتری دارد یا اینکه آن درس را بلد نیستند کاملاً اشتباه می کنند. به جزء موارد استثنایی مثل داوطلبان هنرستانی که درس عربی را می توانند نادیده بگیرند، کنار گذاشتن مطالعه یک درس اشتباه است، البته می توانید بخش های دشوار یک درس را کنار بگذارید، اما حذف کامل آن خطا است.

3) شیوه مطالعه و پاسخ دادن به پرسش های چهار گزینه ای

  1. سوال ها را به همان ترتیبی که در دفترچه تنظیم شده است پاسخ دهید. زیرا ترتیب سوال ها، امری حساب شده، سنجیده و دقیق است.
  2. هنگام پاسخ دادن به سوال ها، به هیچ وجه وقت خود را صرف سوال های وقت گیر یا دشوار نکنید و در ابتدا فقط به سوال هایی که می توانید در وقت قانونی پاسخ دهید، بپردازید.
  3. برخی سوال ها را بلد هستید ولی تشخیص می دهید وقت گیر باشند و پاسخ دادن به آنها زمانی بیش از وقت مقرر نیاز دارد. این گونه سوال ها را با علامت ⊗ مشخص کنید و با قاطعیت و خونسردی از آن سوال عبور کنید.
  4. ممکن است سوال هایی را اصلاً بلد نباشید یا برایتان دشوار باشد، این گونه سوال ها را با علامت Θ مشخص کنید و فوراً از آن سوال ها رد شوید.
  5. از هیچ سوالی نخوانده رد نشوید. زیرا ممکن است پس از چند سوال دشوار، چند سوال ساده پیدا کنید. هر چقدر هم که تعداد سوال های وقت گیر یا دشوار زیاد باشد، نگران نشوید و سوال های بعدی را با آرامش و به ترتیب بخوانید تا سوال های ساده تر را بیابید.
  6. پس از پایان سوال های یک درس می توانید به ساعت خود نگاه کنید، متوجه خواهید شد هنوز مدتی از زمان آن درس باقی مانده است.
  7. پس از اینکه یکبار سوال های هر درس را مطالعه کردید و به سوال های ساده تر پاسخ دادید، فوراً سوال های درس بعدی را آغاز نمایید.
  8. در تمام دروس به سرعت از سوال های وقت گیر یا دشوار با زدن علامت ⊗ و Θ رد شوید و فقط به سوال هایی که می توانید در وقت مقرر پاسخ دهید بپردازید.
  9. پس از آنکه یکبار سوال های تمام دروس را مطالعه کردید به ساعت خود نگاه کنید و ببینید چقدر از کل زمان کنکور باقی مانده است. تا همین جا موفقیت بزرگی نصیب شما شده است. زیرا تمام سوال هایی را که به خوبی بلد بوده اید پاسخ داده اید و پس از جلسه کنکور افسوس نخواهید خورد که وقت کم آورده اید و برخی از سوال های خیلی ساده را از دست داده اید.
  10. اکنون وقت باقیمانده را به سوال های وقت گیر اختصاص دهید، چند سوال که می توانید پاسخ دهید ولی وقت بیشتری می خواهند را انتخاب کنید. شاید جواب بعضی سوال ها را که در بار نخست فراموش کرده بودید، اکنون به خاطر بیاورید، به هر حال باید وقت مانده را به خوبی بین سوال های وقت گیر تقسیم کنید.
  11. توصیه بسیار مهم، تمام صفحات دفترچه سوال ها را به خوبی بررسی کنید و مراقب باشید که بعضی صفحات یا بعضی سوال ها را فراموش نکرده باشید.
  12. هر 5 یا 10 سوال یکبار، شماره سوال ها را در دفترچه سوال ها با شماره پاسخنامه مطابقت بدهید. اگر این کار را نکنید، ممکن است در پایان متوجه شوید که شماره سوال دفترچه با شماره پاسخنامه مطابقت ندارد. در این صورت دستپاچه می شوید و یافتن محل سوالی که جابجا زده اید، در میان انبوه سوال ها دشوار می شود.
  13. تعدادی از داوطلبان به سوال ها در دفترچه سوال ها پاسخ می دهند و در پایان جواب ها را در پاسخنامه منتقل می کنند، این روش خطرناک است و ممکن است وقت تمام شود و شما فرصت نکنید جواب ها را به پاسخنامه انتقال دهید.

نکته بسیار مهم: حتماً هر 45 دقیقه یکبار، استراحتی کوتاه به خود بدهید. سرتان را از روی برگه بلند کنید، کمی آب بنوشید و اگر خوراکی شیرین همراه خود دارید، میل نمایید. انجام این کار برای عملکرد بهتر مغز در یادآوری بسیار مهم است.

توصیه به داوطلبان ضعیف تر

هیچ درسی را کنار نگذارید و در هر درس به دنبال سوال هایی بگردید که جواب آنها را می دانید. اگر در یک درس فقط 3 یا 4 سوال را پیدا می کنید که می توانید جواب دهید، امیدوار باشید.

هشدار به داوطلبان متوسط، قوی و زرنگ

اگر سوال ها از حد معمول دشوارتر باشند، معمولاً داوطلبان قوی تر بیشتر لطمه می خورند. بنابراین به این فکر نباشید که به تمام سوال ها پاسخ دهید. ممکن است چند سوال اول یک درس خیلی دشوار، وقت گیر یا کاملاً ابتکاری باشند و اگر شما قصد جواب دادن به تمام سوال ها را داشته باشید، مضطرب و آشفته خواهید شد. پس از همین حالا خود را آماده کنید که ممکن است به چند سوال متوالی پاسخ ندهید. باید بدون نگرانی از همه آنها عبور کنید.

تمرین تست زنی

برای تمرین در خانه به نکات زیر توجه کنید:

  1. هیچگاه قبل از مطالعه دقیق درس به پاسخگویی به سوال های چهار گزینه ای نپردازید، زیرا کاملاً بی فایده و حتی مضر است.
  2. به شما توصیه می کنیم در دروس عمومی و دروسی که جنبه حفظی آنها بیشتر است، بلافاصله پس از آنکه دروس را مطالعه نمودید، به پاسخگویی به سوال های چهار گزینه ای نپردازید. اگر بلافاصله پس از مطالعه این درس ها به آنها پاسخ دهید، تصور خواهید نمود که درس ها را بطور کامل یاد گرفته اید، در صورتی که این طور نیست و باید یکی دو روز صبر کنید، آنگاه به تمرین آن بپردازید. اما در مورد دروس ریاضی و فیزیک اگر پس از مطالعه و مرور درس به تمرین آن بپردازید، اشکالی ندارد.

تکنیک پاسخگویی به سوال های چهار گزینه ای با دو رنگ

با اجرای این تکنیک می توانید هم میزان دانش خود را بررسی نمایید و هم سرعت عمل خود را افزایش داده و تنظیم وقت را بیاموزید. سوال ها را یکبار در زمان قانونی با خودکار یا مداد مشکی پاسخ دهید. پس از پایان زمان قانونی، خودکار یا مداد خود را عوض کنید و با رنگ قرمز سوال ها را از اول و بدون محدودیت زمانی پاسخ دهید. ببینید آیا می توانید در زمان کافی به تعداد بیشتری از سوال ها پاسخ دهید و آیا قبل از تصحیح پاسخنامه خود می توانید بعضی از اشتباهات تان را پیدا کنید. منظور اشتباهاتی است که در اثر بی دقتی، عجله، اشتباه در محاسبه، جابجا زدن گزینه ها و موارد دیگر اتفاق می افتد. اگر توانستید این گونه اشتباهات را بیابید، تجربه ای پیدا خواهید کرد که در کنکور اصلی دچار چنین اشتباهاتی نشوید.

هر داوطلب ویژگی های خود و اشتباهات مخصوص خود را دارد. باید اشتباهات خود را هنگام پاسخگویی بیابید و با اجتناب از این گونه موارد، در کنکور، اشتباهات مخصوص به خود را تکرار نکنید، وقت کم نیاورید، کمتر نمره منفی بگیرید و سوال هایی را که بلد هستید، اشتباه پاسخ ندهید.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چگونه در جلسه آزمون (بخصوص کنکور) به سوال های چهار گزینه ای پاسخ دهیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا