رصد سیاهچاله ای ابر پُر جرم در مرکز کهکشانی کوتوله شگفتی آفرید
رصدهای تلسکوپ فضایی هابل نشان داده است که کهکشانی کوتوله در فاصله 30 میلیون سال نوری از زمین احتمالاً سیاهچاله ای ابر پُر جرم در مرکز خود دارد.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، این کهکشان که ESO 495-21 نام دارد فقط سه هزار سال نوری پهنا دارد و این یعنی اندازه اش فقط 3 درصد کهکشان راه شیری است؛ اما سیاهچاله مرکزی آن یک میلیون برابر خورشید، یعنی یک چهارم سیاهچاله مرکزی راه شیری، جرم دارد.
تقریباً همه کهکشان های بزرگ در ابعاد راه شیری یا بزرگتر از آن در مرکزشان سیاهچاله ای ابر پُر جرم دارند. به باور اخترشناسان میان اندازه کهکشان و اندازه سیاهچاله مرکزی آن ارتباط مستقیمی وجود دارد و هرچه کهکشان بزرگتر باشد سیاهچاله مرکزی آن هم بزرگتر است. اما یافته رصدی جدید ارتباط بین اندازه کهکشان با سیاهچاله مرکزی اش را به چالش می کشد. این یافته نامعمول ممکن است سرنخ هایی درباره چگونگی تشکیل کهکشان ها و تحولات آنها در اختیار کیهان شناسان قرار دهد.
این کهکشان در صورت فلکی کم نور و کوچکی در آسمان نیمکره جنوبی به نام قطب نما قرار دارد. این کهکشان پیشتر به دلیل ستاره سازی فعالش نیز مورد توجه اخترشناسان بوده است. فعالیت ستاره سازی در این کهکشان هزار برابر راه شیری است. به دلیل اندازه کوچک و شکل نامنظم و تشکیل خوشه های ستاره ای، اخترشناسان تصور می کنند که این کهکشان کوتوله از نخستین کهکشان های ایجاد شده در کیهان است.
وجود سیاهچاله ای ابر پر جرم در مرکز این کهکشان کوتوله شاید نشان دهنده آن باشد که در کیهان اولیه ابتدا سیاهچاله ها به وجود آمده و سپس کهکشان ها در اطراف آن سیاهچاله ها شکل گرفته اند.
منابع
خبر علمی «رصد سیاهچاله ای ابر پُر جرم در مرکز کهکشانی کوتوله شگفتی آفرید» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Space و مجله نجوم، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.