برای درست نوشتن چه باید کرد؟

یکی از نیازهای اصلی انسان برای موفق بودن در دنیای امروز علاوه بر خوب و صحیح صحبت کردن، خوب نوشتن است. تعداد افرادی که می توانند آنچه در ذهن دارند را با کلمات و مفهومی روشن و روان بنویسند، چندان زیاد نیست، حتی اکثر افرادی که فن بیان خوبی دارند و سلیس و روان صحبت می کنند، نیز اصولاً نمی توانند به همان راحتی سخن گفتنشان بنویسند.

برای یادگیری شیوه نگارش و نحوه ی صحیح نوشتن، دستورالعمل خاص و روشنی وجود ندارد؛ اما به نکات و اصولی می توان اشاره کرد که رعایت آنها در راه نگارش و نویسندگی به ما کمک می کنند. شما می توانید شیوه ی صحیح نوشتن را بیاموزید.

خواندن
خواندن بهترین و موثرترین راه کسب مهارت در نوشتن است. ما وقتی نوشته ای را می خوانیم، علاوه بر آنکه از محتوا و مفهوم آن بهره مند می شویم، ناخودآگاه و یا گاهی آگاهانه، نکاتی را از حیث نگارش می آموزیم، بدین ترتیب با خواندن نوشته های مختلف، زبان نوشتاری ما روان تر و تواناتر می شود و در واقع درست و خوب نوشتن ملکه ذهن ما می گردد. البته ارزش همه نوشته ها یکسان نیست، مثلاً وقتی یک رمان از نویسنده ای توانا می خوانیم، بیشتر تحت تاثیر جنبه ادبی نوشته قرار می گیریم تا وقتی که اخبار و شرح حوادث را در روزنامه ها مطالعه می کنیم.

کسب مهارت در نوشتن با مطالعه، گرچه با برنامه ای بلندمدت امکان پذیر است و با گذشت زمان صورت می گیرد اما اثربخش ترین راه است.

نوشتن
نویسندگی مانند بسیاری از هنرها و صنعت های دیگر نیاز به تمرین دارد. هیچ نقاش یا مکانیکی با خواندن کتاب هایی که درباره این فنون نوشته شده اند نقاش و مکانیک ماهری نشده است. تنها با خواندن کتاب های «آیین نگارش» و «آداب نویسندگی»، امکان نویسندگی برای شخص میسر نمی شود. از این رو باید تا جایی که برایتان امکان دارد مرتب بنویسید و از انتقاد دیگران نهراسید.

باید درباره ی آنچه می اندیشیم، می خوانیم، می بینیم، تجربه می کنیم و انجام می دهیم، بنویسیم. نوشتن خاطرات به ویژه خاطرات روزانه، به توانایی تدریجی قلم ما کمک می کند.

رعایت مراحل نگارش
هر مقاله، گزارش، کتاب و نوشته ای، بر اساس نظم و ترتیب شکل می گیرد، که از آن به مراحل نگارش می توان تعبیر کرد:

1) تفکر و دقت: اقدام به هر کاری بیش از همه نیازمند فکر کردن است زیرا از ذهن خالی نمی توان انتظاری داشت و بدون فکر، هیچ کاری به سرانجام نمی رسد. اولین قدم در راه نگارش، فکر کردن و دقت و توجه به این است که موضوع چیست، ما با چه مسئله یا پدیده ای رو به رو هستیم، از چه و به چه دلیل می خواهیم بنویسیم.

2) طرح: طرح هر مقاله یا نوشته عبارت است از نقشه کار یا فهرست نکات اصلی، به ترتیبی که باید نوشته و به مخاطب انتقال داده شود. به عبارتی دیگر، تیتر مطالبی که باید نوشته شود را روی کاغذ می نویسیم تا هیچ مطلبی از قلم نیفتد و یا تکراری صورت نگیرد.

3) گردآوری اطلاعات: پیش از آغاز نگارش باید راه ها و چگونگی دسترسی به منابع و ماخذ را مورد بررسی قرار دهیم.

4) تهیه پیش نویس.

5) خواندن پیش نویس: اصلاح پیش نویس از نظر انشاء، نشانه گذاری (علائم نگارشی) و محتوا، بدین معنی که پیش نویس را به دقت خوانده، جمله های نارسا، عبارت های پیچیده، واژه های نامتناسب با موضوع و جمله بندی را تغییر می دهیم. مطالب و نکات زائد و نادرست را حذف می کنیم.

6) پاکنویس: تایپ کردن مقاله یا گزارش پس از اصلاحات.

7) بررسی: مطالعه و بررسی دقیق مقاله یا گزارش پاکنویس شده.

درست نوشتن هنری است که در عین سختی لذت بسیار دارد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله آموزشی «برای درست نوشتن چه باید کرد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب نامه نگاری برای همه، نوشته ی پونه بازرگان از انتشارات فراروی، منتشر شده در دی 1391 با شابک 6-92-8259-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا