ریزش بهمن چیست؟

بهمن، توده عظیمی از برف، یخ، سنگ یا خاک است که با سرعت زیاد از سراشیبی کوه به پایین سقوط می کند و هرچه را که در مسیرش قرار داشته باشد، تخریب نموده و با خود می برد.

در مناطق کوهستانی مقدار زیادی برف روی دامنه های شیب دار انباشته می شود. گاهی اوقات کوچکترین اشاره می تواند موجب حرکت این توده عظیم شود. ارتعاش ناشی از عبور وسائل نقلیه، زلزله، وزش باد، حرکت انسان یا حیوان، افتادن یک شاخه و یا حتی انعکاس صدا می تواند باعث ریزش هزاران تُن برف شود.

گاه مشاهده شده است که یک بهمن عظیم مسیر یک رودخانه را مسدود کرده و یا شهری را مدفون ساخته است.

ریزش بهمن ممکن است در فصل های مختلف سال و به دلایل گوناگون اتفاق بیفتد. در پایان فصل زمستان، بهمن های برف مرطوب، در طول دالان هایی که به مرور حفر شده اند، سرازیر می شوند. این نوع بهمن ها از برف هایی که در اثر گرم شدن هوا تا حدودی ذوب و سنگین شده اند، تشکیل می شوند. در بهار ریزش سنگ و خاک رخ می دهد. بهمن یخ نیز بیشتر در فصل تابستان ریزش می کند. در چنین حالتی، گرما موجب شکسته شدن و جدا گشتن قطعات بزرگ یخ از انتهای یخچال ها می شود. این قطعات با غرشی رعدآسا به طرف پایین سرازیر می شوند.

بهمن های پودری اکثراً بر اثر وزش بادهای تند زمستانی بر برف های خشک و پودری کوهستان رخ می دهند. به این ترتیب قشری از برف پودری که روی شیب های تند کوهستان قرار دارد، به صورت توده های بزرگی می لغزد. سرعت این نوع بهمن ها تا 200 کیلومتر بر ساعت می رسد.

در نواحی بهمن خیز می توان تا حدودی از خرابی های بهمن جلوگیری کرد. کاشت درختان یا ایجاد پشته های (تپه) متعدد در مسیر بهمن، از شدت و سرعت آن می کاهد. در برخی مناطق، در نزدیکی ساختمان ها و محل زندگی مردم دیوارهایی می سازند که موجب انحراف مسیر بهمن می شود. گاهی اوقات نیز بر فراز جاده ها دالان های آهنی یا بتونی می سازند که حرکت بهمن پشت آنها متوقف می شود.

در برخی مناطق بهمن را با رها کردن آن، بطور مصنوعی کنترل می کنند. برای اینکار قبل از آنکه توده های برف خیلی بزرگ و خطرناک شوند و به صورت بهمن در آیند، با استفاده از مواد منفجره یا شلیک گلوله باعث سقوط آنها می شوند. این کار زمانی صورت می گیرد که سقوط بهمن خطری برای کسی ندارد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «ریزش بهمن چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا