از استفان هاوکینگ چه می دانید؟

اگر شما کمی در جریان تحولات جدید علم فیزیک باشید، احتمالاً نام فیزیکدان مشهور «استفان هاوکینگ» را شنیده اید. او نویسنده کتاب «تاریخچه زمان»، پرفروش ترین کتاب بریتانیا و پرخواننده ترین کتاب کیهان شناسی است.

هاوکینگ در طول زندگی خود جوایز و افتخارات بسیاری کسب کرده است. از جمله مهم ترین آنها، در سال 1974 به عضویت انجمن سلطنتی علوم انگلستان که 1660 سال سابقه دارد، پذیرفته شد. در سال 1979 کرسی استادی ریاضیات در دانشگاه کمبریج را بدست آورد. این سمت از مهم ترین و معتبرترین کرسی های استادی ریاضیات در جهان می باشد که تاریخچه آن به سال 1663 میلادی بر می گردد. دومین فردی که موفق به کسب این مقام شده بود سِر ایزاک (اسحاق) نیوتن می باشد. بطورکلی هاوکینگ حداقل 12 درجه یا مدارک افتخاری بدست آورده است.

حقایق جالب و غیر منتظره ای در مورد هاوکینگ وجود دارد. شما می توانید با این دانشمند نابغه بیشتر آشنا شوید؛ پس ادامه دهید.

این روزها، هاوکینگ به عنوان یک ذهن درخشان در نظریه پردازی شناخته می شود. به همین سبب پذیرفتن ضعف و سستی او در زمان مدرسه، کمی سخت و شوکه کننده خواهد بود. در واقع زمانی که هاوکینگ 9 ساله بود، نمرات وی در میان بدترین نمره های کلاس قرار می گرفت و با کمی تلاش بیشتر، تنها در حد متوسط بالا می آمد. با این وجود او از کودکی به کشف چگونگی کارکرد علوم طبیعی و وسائل علاقه مند بود. او با باز کردن وسائلی مانند ساعت و رادیو، در پی کشف و بررسی داخل آنها بود و البته اغلب پس از باز کردن وسائل، قادر به بستن دوباره آنها نبود. با وجود نمرات ضعیف، معلمان و همکلاسی هایش، او را یک نابغه می دانستند و به هاوکینگ، «اینشتین» می گفتند.

استفان هاوکینگ از زمان کودکی به ریاضیات علاقه، و تصمیم داشت در این رشته تحصیل کند. با این حال پدر او امیدوار بود استفان پزشکی بخواند. استفان برای زیست شناسی اهمیتی قائل نبود و آن را بیش از حد توصیفی می دانست. پدر استفان با وجود نمرات متوسط پسرش، تصمیم داشت او در دانشگاه آکسفورد ادامه تحصیل دهد. اما پول کافی برای پرداخت شهریه نداشت و همچنین در آکسفورد رشته ریاضیات تدریس نمی شد. به همین خاطر استفان فیزیک را انتخاب کرد و در اتفاقی جالب با گرفتن نمره خوبی در امتحان فیزیک از کمک هزینه (بورسیه) تحصیلی برخوردار شد.

در سال پایانی دوره کارشناسی ارشد، هاوکینگ به تدریج تعادل خود را از دست می داد. زمانی که او برای تعطیلات کریسمس به خانه رفت، خانواده او نگران شده و اصرار داشتند که به دکتر برود. در این زمان استفان در جشن سال نو با همسر آینده خود – جین وایلد – آشنا شد. جین به یاد دارد که جذب شوخ طبعی و شخصیت مستقل استفان شده است. در حالی که یک هفته دیگر تولد 21 سالگی استفان بود، در بیمارستان بستری شد و بیماری او اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) تشخیص داده شد. این بیماری عصبی باعث از دست دادن کنترل ارادی عضلات شده و به تدریج فرد بیمار، فلج می شود. همچنین؛ مدت زیادی نیز زنده نخواهد ماند که برای هاوکینگ این مدت 2 تا 3 سال پیش بینی شده بود. هاوکینگ شوکه و متعجب بود که چرا این اتفاق برای او افتاده است. با این حال پس از مدتی گوشه گیری و با دیدن پسر در حال مرگ از سرطان خون؛ او به خود آمد که از او بدتر هم هستند. پس از آن هاوکینگ خوش بینانه زندگی جدیدی را با جین آغاز نمود. از آن زمان بیش از 40 سال می گذرد، با آنکه هاوکینگ کاملاً فلج شده و قادر به صحبت کردن نیز نمی باشد اما زنده است.

از دستاوردهای مهم هاوکینگ در سال 1983 و با همراهی جیم هارتل، نظریه جهان (عالم) بدون مرز است. در سال 1983 هاوکینگ و هارتل برای شناخت ماهیت و شکل جهان، مفاهیم مکانیک کوانتوم (مطالعه رفتار ذرات میکروسکوپی) و نسبیت عام (نظریه اینشتین در مورد گرانش و چگونگی میدان منحنی توده ها در فضا) را با هم ادغام و نشان دادند جهان محدود است و در عین حال هیچ مرزی ندارد. به این مفهوم که جهان را مانند سطح کره زمین در نظر بگیرید. شما می توانید در هر مسیری حرکت کنید و هرگز به گوشه، لبه یا هر مرزی که بتوان گفت زمین به پایان رسیده است، نمی رسید. با این تفاوت که سطح زمین دو بعدی است در حالی که جهان چهار بعدی می باشد.
هاوکینگ توضیح می دهد که فضا و زمان مانند خطوط عرض جغرافیایی کره زمین است. از قطب شمال شروع می شود و هرچه به سمت قطب جنوب می رویم محیط زمین بزرگتر شده تا به خط استوا می رسیم و پس از خط استوا این محیط دوباره کوچک می شود. بنابراین جهان محدود در فضا و زمان است و روزی از بین می رود. خب آیا این بدان معنی است که زمان به عقب باز می گردد؟ هاوکینگ مدت ها با این سوال درگیر بود و در نهایت آن را رد کرد؛ چرا که هیچ دلیلی برای باور این روند از جهان نداشت.

بیائید کمی درباره سیاه چاله ها بدانیم. ستاره ها بسیار بزرگ هستند و دارای جرم و گرانش (جاذبه) فوق العاده قوی و باور نکردنی می باشند. تا زمانی که ستاره ها زنده اند و از انرژی (سوخت) هسته ی خود استفاده می کنند؛ این انرژی را به بیرون منتقل و در نتیجه، گرانش بی اثر می شود. حالا اگر سوخت ستاره ی بزرگی تمام شود و بمیرد؛ گرانش سبب فروپاشی و نابودی ستاره یا سقوط ستاره در خود می شود، که این موضوع باعث ایجاد سیاه چاله ها است. گرانش (جاذبه) این سیاه چاله ها آن قدر قوی می باشد که حتی نور نیز نمی تواند از آن فرار کند و چون هیچ نوری از سیاه چاله ها منعکس نمی شود، کاملاً سیاه به نظر می رسند.
هاوکینگ در سال 1975 معتقد بود که هرچه در سیاه چاله ها سقوط کند، نابود می شود؛ که این ایده با قوانین مکانیک کوانتوم در تضاد بود و هاوکینگ آن را پارادوکس اطلاعات نامید. فیزیکدان نظری آمریکایی، جان پرسکیل با این نتیجه گیری درباره سیاه چاله ها مخالف بود و در سال 1997 با هاوکینگ شرط بندی کرد. در نهایت هاوکینگ در سال 2004 پذیرفت که درباره سیاه چاله ها اشتباه کرده و شرط را باخته است.

در سال 2007 استفان با همکاری دخترش – لوسی هاوکینگ – کتاب «راهنمای اسرارآمیز جورج درباره جهان» را برای کودکان نوشتند. این کتاب به توضیح مفاهیم سنگین علمی، مانند سیاه چاله ها، منشاء حیات و… به زبانی ساده برای کودکان نوشته شده است. جلد دوم مجموعه سه گانه ماجراهای جورج در سال 2009 با نام «گنجینه های کیهانی» و جلد سوم آن در سال 2011 با نام «جورج و انفجار بزرگ» منتشر شده است.

در جشن 50 سالگی ناسا در سال 2008 از استفان هاوکینگ برای سخنرانی دعوت شده بود و او به بیان نظرات خود درباره ی احتمال وجود افراد فضایی پرداخت. هاوکینگ بیان می کند که با توجه به وسعت جهان احتمال زندگی در جای دیگری از جهان (عالم) به شکل ابتدایی و ساده یا شاید پیشرفته، وجود دارد.

استفان معتقد است با توجه به گرم شدن زمین و احتمال جنگ هسته ای، انسان باید به فکر مهاجرت به فضا باشد. او امیدوار است که اکتشافات و گردشگری فضایی خصوصی با هزینه مناسب برای مردم توسعه پیدا کند و انسان به دیگر سیارات سفر کرده و از منابع آنها برای زنده ماندن استفاده کند.

استفان هاوکینگ با آنکه معلول است دانشمندی بزرگ می باشد. شما هم می توانید دانشمندی خالق و ماندگار باشید. بی تردید ماندگاری نام، بر پایه تلاش ها و بهره وری از هوش استوار است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «از استفان هاوکینگ چه می دانید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات وب سایت HowStuffWorks به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا