ضمیر ناخودآگاه

در روانشناسی نظریات متنوعی در مورد ضمیر ناخودآگاه بیان شده است. از دیدگاه فروید گرفته که ذهن ناخودآگاه را به نوعی انبار تشبیه می کند که در آن آرزوهای دست نیافتنی، خاطرات اندوه بار و احساسات رنج آور شخص روی هم انباشته شده اند، تا دیدگاه روان شناختی که معتقد است ذهن ناخودآگاه مجموعه ای از فرآیندهای شناختی است که ما هرگز از آن آگاه نیستیم و ماهیت حقیقی آن را نمی شناسیم.

حقیقت این است که ما نمی توانیم هیچ یک از این نظریه ها را اثبات کنیم؛ اما این را می دانیم که ضمیر ناخودآگاه قدرت زیادی دارد. همان قدر که اطلاعات ما از فضا و کهکشان ها محدود است، به همان میزان نیز دانسته های ما درباره ضمیر ناخودآگاه محدود به یافته های علمی می شود که در دست داریم؛ بنابراین ما به نظریاتی بسنده می کنیم که آنها را مفیدتر می دانیم. یکی از مفیدترین نظریات، نظریات هونا (Huna) یعنی برنامه ریزی عصبی و کلامی (NLP مخفف Neuro-linguistic programming) و یونگ است.

ضمیر ناخودآگاه برای اکثر انسان ها دشمنی است که مانع رسیدن به خواسته های آگاهانه آنهاست. به این ترتیب ضمیر ناخودآگاه قربانی شکست ها، اشتباهات و واکنش های ناصحیح این افراد می شود. این در حالی است که هونا (NLP) و یونگ، ارزش زیادی برای ذهن و ضمیر ناخودآگاه قائل بوده و معتقد بودند ضمیر ناخودآگاه وظایف اجرایی مهمی بر عهده دارد. آنها ضمیر ناخودآگاه را خردمندی می دانند که باید به آن افتخار کرد و تاکید دارند که باید به جای سرکوب کردن و نادیده گرفتن این ضمیر، آن را همراهی کرد.

شما می توانید با چند نکته اساسی که به درک و شناخت بیشتر ضمیر ناخودآگاه کمک می کنند؛ آشنا شوید.

1) ضمیر ناخودآگاه از جسم شما محافظت می کند.
یکی از اهداف مهم ضمیر ناخودآگاه، محافظت از جسم شجاع شما است. به این معنا که تلاش می کند تا شما را نسبت به خطراتی که بقای شما را تهدید می کنند آگاه سازد؛ بنابراین اگر می خواهید رفتاری را در خود تغییر دهید، از ناخودآگاه تان بپرسید که این رفتار چگونه به من آسیب خواهد رساند.

2) ضمیر ناخودآگاه، شما را به حرکت وا می دارد.
ذهن ناخودآگاه، عملکردهای اساسی جسمانی شما را کنترل می کند. عملکردهایی نظیر تنفس، تپش قلب، سیستم ایمنی و…. هونا بر این عقیده است که ذهن ناخودآگاه، برنامه ای را که سلامت شما را باعث می شود کنترل می کند. به جای اینکه بخواهید چگونه سالم بودن را به ضمیر ناخودآگاه تان بیاموزید، چگونگی داشتن سلامت را از خود او بپرسید.

3) ضمیر ناخودآگاه همچون یک کودک هفت ساله است.
ضمیر ناخودآگاه نیز مانند یک کودک نیاز به راهنمایی دارد تا در مسیری روشن قدم بگذارد و دستورهای شما را به صورت کلامی بشنود؛ بنابراین اگر شما به خود بگویید: «شغلی که دارم، برای من آزار دهنده است.»، ضمیر ناخودآگاه شما به سرعت این حرف را می شنود و واقعاً باور می کند که این شغل برای شما آزار دهنده است! همچنین ضمیر ناخودآگاه مانند یک کودک، اخلاق گرا و پاک است. به این معنا که همچون یک کودک آنچه را که والدین او می گویند، می پذیرد؛ بنابراین اگر شما شاد بودن را گناه بپندارید، حتی اگر بعد از مدتی ضمیر آگاه شما بخواهد این فکر را از ذهن تان خارج کند، به مرور زمان این شاد بودن برای ضمیر ناخودآگاه نیز به گناهی بزرگ تبدیل می شود.

4) ضمیر ناخودآگاه از طریق احساسات با شما ارتباط برقرار می کند.
ضمیر ناخودآگاه برای جلب توجه شما از احساسات استفاده می کند؛ مثلاً اگر شما ناگهان احساس ترس می کنید، ضمیر ناخودآگاه شما، درست یا غلط، می خواهد به شما بگوید که در خطر هستید.

5) ضمیر ناخودآگاه خاطرات را سازمان دهی و ذخیره می کند.
این ضمیر ناخودآگاه است که تصمیم می گیرد چگونه خاطرات شما در ذهن ذخیره شوند. مثلاً ممکن است خاطرات مهمی نظیر ضربه های روحی را که تاثیرات احساسی منفی شدیدی دارند، تا زمان رسیدن شما به بلوغ فکری کامل و رسیدن به توانایی حل و فصل این مسائل پنهان کند. وقتی ضمیر ناخودآگاه احساس می کند شما به این آمادگی رسیده اید، حتی اگر ضمیر آگاه شما بر عکس آن را احساس کند، این خاطرات را از حالت پنهان خارج کرده و آنها را در ذهن تان آشکار می کند تا اقدام به حل و فصل آنها کنید.

6) ضمیر ناخودآگاه نکات منفی را نمی شنود.
ضمیر ناخودآگاه تصویر را بهتر از کلمات درک می کند؛ بنابراین اگر شما بگویید: «من نمی خواهم از انجام کارها طفره بروم.» ضمیر ناخودآگاه تان خودبخود اقدام به تصویرسازی می کند؛ پس برای آنکه کارکرد ضمیر ناخودآگاه تان افزایش یابد، به جای نکات منفی با او درباره نکات مثبت صحبت کنید؛ مثلاً بهتر است به ضمیر ناخودآگاه خود بگویید: «برویم و کار را شروع کنیم!»

7) ضمیر ناخودآگاه ارتباط برقرار می کند و به سرعت می آموزد.
ضمیر ناخودآگاه برای محافظت از شما هوشیار است و تلاش می کند که از هر تجربه درس هایی را بیاموزد و آنها را ذخیره کند؛ مثلاً اگر شما در مدرسه تجربه بدی داشته اید، ضمیر ناخودآگاه شما این تجربه را بر می دارد و آن را در پرونده مخصوص تجربیات ناراحت کننده تان قرار می دهد و هنگامی که دوباره در جای دیگری تجربه ای مشابه برای شما رخ می دهد، با احساس اضطراب در شما و عرق کردن کف دستانتان تلاش می کند تا آن را برای شما یادآوری کند. اما اگر از ورزش کردن احساس خوبی به شما دست می دهد، ضمیر ناخودآگاه شما یادآوری خواهد کرد که «ورزش کردن مساوی با نشاط و موفقیت است.» و بنابراین هرگاه که شما اقدام به تحرکات جسمانی می کنید، این احساس مثبت دوباره برای شما یادآوری می شود.

هونا یک واژه از زبان هاوایی است که ماکس فریدام لانگ در سال ۱۹۳۶ در نظریه فراطبیعی خود از آن استفاده کرد و در این نظریه باورهای فراطبیعی خود را با کاهوناها (کارشناسان) هاوایی مرتبط دانست. هونا بخشی از جنبش عصر جدید است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «ضمیر ناخودآگاه»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا